Eigen uroloog doet nu de nazorg voor prostaatpatiënten in de Noordkop; alleen nog voor operatie naar Amsterdam

Eigen uroloog doet nu de nazorg voor prostaatpatiënten in de Noordkop; alleen nog voor operatie naar Amsterdam
Tijdens een prostaatoperatie. Met de Da Vinci-robot kan heel nauwkeurig worden gewerkt.
© Foto Noordwest Ziekenhuisgroep
Den Helder

Patiënten van Noordwest Ziekenhuisgroep krijgen voortaan na een prostaatoperatie nazorg van hun eigen uroloog in Den Helder. Tot nog toe moesten mannen daarvoor naar Amsterdam. De regeling geldt ook voor patiënten van de Alkmaarse vestiging.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen boven de 45 jaar. Van alle mannen die in 2018 kanker kregen, had 21 procent prostaatkanker. Jaarlijks gaat het om ruim tienduizend nieuwe gevallen.

De diagnostiek wordt in de ziekenhuizen van Alkmaar en Den Helder zelf gedaan. Er zijn verschillende behandelwijzen. Als er een operatie nodig is, wordt de patiënt verwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam. Jaarlijks wordt bij gemiddeld zeventig patiënten van Noordwest de prostaat operatief verwijderd.

Netwerk

„Alle nacontroles en andere behandelingen kunnen gewoon bij de eigen specialist in Alkmaar of Den Helder. Dit past prima bij ons uitgangspunt: Zorg dichtbij waar het kan en verder weg als het noodzakelijk is,’ aldus uroloog Ton Roeleveld.

Na een operatie zijn in ieder geval twee nacontroles nodig.

De veranderde aanpak kan door de samenwerking binnen het Prostaatkankernetwerk. Noordwest Ziekenhuisgroep maakt deel uit van dit netwerk waarbinnen nauw samengewerkt wordt door zeven gespecialiseerde centra op het gebied van oncologische prostaatchirurgie. Daarbij gaat het om het AvL, andere ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland en de Andros Mannenkliniek.

Alle prostaatoperaties binnen het netwerk - rond de vijfhonderd per jaar - worden in Amsterdam standaard uitgevoerd met de Da Vinci-operatierobot door een vast team van operateurs. Ook uroloog Roeleveld opereert wekelijks in het AvL.

Het bundelen van kennis en expertise in het netwerk zorgt voor betere behandelresultaten, aldus de toelichting van het ziekenhuis. ,,Zowel voor het behandelen van de kanker zelf, maar ook voor ingrijpende risico’s zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie. Door het centraliseren doen urologen meer ervaring op, wat ten goede komt van de behandelresultaten voor de patiënt. Ook het gezamenlijk bespreken van behandelplannen, het continu delen van kennis en kunde en het bundelen van de krachten ten aanzien van onderzoek is een belangrijke meerwaarde in de zorg voor patiënten met prostaatkanker.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen