Noord-Korea opent splinternieuwe stad

Seoul

Noord-Korea heeft de voltooiing gevierd van een splinternieuwe moderne stad in de bergen. De stad is een project van leider Kim Jong-un en moet symbool staan voor de Noord-Koreaanse natie en "het toppunt van de moderne beschaving", zeiden staatsmedia dinsdag.

De nieuwe stad ligt in de buurt van de heilige berg Mount Paektu, een gebied waar Kim's familie volgens de overlevering vandaan komt. De viering die werd bijgewoond door duizenden mensen, ging gepaard met een massaal vuurwerk in de stad.

De stad Samjiyon wordt door Noord-Korea een 'socialistisch utopia' genoemd, met nieuwe appartementen, hotels, een skigebied en commerciële, culturele en medische voorzieningen. Staatspersbureau KCNA zei dat het 4000 gezinnen kan huisvesten en 380 blokken openbare en industriële gebouwen op "honderden hectaren" grond telt.

Slavenarbeid

De stad geldt als een van de grootste economische initiatieven die Kim lanceerde in zijn streven naar een 'onafhankelijke economie'. Maar de bouw ervan werd vertraagd door tekorten aan bouwmaterialen en arbeid als gevolg van Amerikaanse sancties om het nucleaire programma van Pyongyang te beteugelen.

De vertragingen brachten Pyongyang ertoe om jeugdarbeidbrigades te mobiliseren, die overlopers en mensenrechtenactivisten vergeleken met "slavenarbeid". Ze zouden geen loon en slecht voedsel hebben gekregen en gedwongen zijn om meer dan 12 uur per dag gedurende maximaal 10 jaar te werken.

Meer nieuws uit Buitenland

Video uitgelicht

    Ombudsman

    Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.