Premium

Alom verbazing bij politici Uitgeest over ’Paltrokbrief’ van onderwijsstichting Tabijn

Alom verbazing bij politici Uitgeest over ’Paltrokbrief’ van onderwijsstichting Tabijn
Wethouder Jelle Brouwer (in de cabine) kreeg maandag instructies bij de officiële start van de sloop van de Paltrokschool, een klus waarmee in feite vorige week al is begonnen.
© Foto Ronald Goedheer
Uitgeest

De oude Paltrokschool is als bouwlocatie een heet hangijzer, maandag tijdens de commissie ruimtelijke ordening zelfs bijna te heet. De unieke poging van de VVD om het alsnog van de agenda te halen - voorzitter Jan Dubelaar had zoiets in 21 jaar plaatselijke politiek niet meegemaakt - slaagde maar half. Daar ging een schorsing van tien minuten aan vooraf.

VVD’er Michel de Jong deed zijn dringende verzoek naar aanleiding van een curieuze brief die onderwijsstichting Tabijn vorig week stuurde. De algemene indruk was dat het college en Tabijn eindelijk overeenstemming hadden, maar Tabijn trapt nu op de rem.

Nadat de uitdrukkelijke wens om één groot kindcentrum te bouwen op het ijsbaanterrein de mist inging, was er een akkoord om dan maar twee nieuwe scholen te realiseren aan weerszijden van de Geesterweg, sowieso een op de Paltroklocatie in woonwijk De Koog. De sloop van de oude school daar is al gestart.

In genoemde brief blijkt dat Tabijn er toch niet in meegaat. Het college wil, ter vervanging van De Meet, een sportzaal van zeven meter hoog met exploitatie in avonden en weekends en eventueel horeca. Dit gaat Tabijn te ver, alleen een gymvoorziening is haalbaar.

Een van de argumenten is dat een sportzaal zal leiden tot buurtverzet wegens parkeer- en verkeersoverlast, en opnieuw jarenlange vertraging. Ook zouden kinderen van de Binnenmeerschool in het oude dorp te ver moeten lopen voor gymles en in groepen de drukke Geesterweg moeten oversteken. Dat is niet zo veilig en het gaat ten koste van de lestijd.

Ander nadeel is dat alle sportvoorzieningen dan geconcentreerd zijn aan één zijde van de Geesterweg, ’er is geen spreiding over het dorp’. De Jong was niet bepaald de enige die verbaasd was over deze wending.

Tegen wethouder Jelle Brouwer: ,,Hoezo bent u ’in samenspraak’ met Tabijn? Ga eerst maar eens op één lijn zien te komen. Dan praten we weer verder.”

Brouwer erkende dat hij zelf ook verbaasd was over de brief. ,,We hebben in juni al gepraat over woningbouw bij de nieuwe school en/of een sportzaal erbij voor de school en de verenigingen die nu in De Meet zitten.”

Martine Enthoven (D66) was verbaasd dat Brouwer zo verbaasd was. ,,Want hoe ben je dan eigenlijk in gesprek met je partner?”

Regels

Dat de Paltroklocatie desondanks op de vergaderagenda stond, had weer te maken met de regels van het spel. Toen de brief binnenkwam, stond de agenda al vast en alleen de commissie kan in vergadering de agenda aanpassen.

Voorzitter Dubelaar wist te voorkomen dat er helemaal niet over gesproken zou worden en zo veel bezoekers helemaal voor niets waren gekomen. De commissieleden konden vragen stellen en een zienswijze geven, dat wel, maar het debat werd doorgeschoven naar de vergadering van 14 januari. Twee weken later komt het in de raad.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen