Mezenkasten in Opmeer ter bestrijding van de eikenprocessierups

Vlnr: Vrijwilliger Jan Rood met naast hem Werner Blank, Martijn Bakker, Rinaldo Rudolph van de Prinsenstichting, en vrijwilliger Rob Koomen.
© Foto Hanneke de Boer
Aartswoud

In de strijd tegen de eikenprocessierups brengt de gemeente Opmeer koolmezen en vleermuizen in stelling.

Die moeten echter wel een geschikt huisje hebben, om in te wonen en zich voort te planten. Daarin voorzien cliënten van de Prinsenstichting, werkzaam in het Rundveemuseum in Aartswoud. Zij hebben tientallen vogelkooien gemaakt. Binnenkort vinden die kooitjes hun weg naar strategische plaatsen in Opmeer waar de hinderlijke jeukrups afgelopen jaar is gesignaleerd. Ook daar waar het kriebelinsect een gevaar vormt voor recreërende mensenmassa’s, komen de nestkasten te hangen.

Vleermuizen

De gemeente Opmeer laat ook vleermuizenkasten ophangen, op diverse locaties buiten de bebouwde kom. Dit omdat de eikenprocessievlinder ’s nachts vliegt en daarmee een prooi vormt voor de talrijke vleermuizen op jacht naar voedsel. Er komen kasten rond recreatieterrein De Weyver, langs de A.C. de Graafweg en industrieterrein De Veken.

Steeds meer gemeenten vallen terug op de biologische bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeente Hoorn heeft nestkastbouwer Evert Kunst uit Blokker opdracht gegeven zeshonderd nestkasten te fabriceren. Ook Hoorn laat de kasten op verschillende plaatsen in de gemeente ophangen. Onder meer bij het Julianapark en in verschillende woonwijken waar het beestje is gesignaleerd. Niet alleen de overheid voert de strijd tegen de gehate poppen op. Particulieren helpen stevig een handje mee. Zoals de Spanbroeker natuurliefhebber Joop Feldberg die actief aan de bestrijding meehelpt door vogelhuisjes in zijn tuin op te hangen. In de tuin van Feldberg staan enkele eiken. ,,Maar ik ga er beslist geen bomen bijplanten, je moet het beestje niet lokken.’’

Particulieren kunnen komend weekend nestkasten aanschaffen tijdens de Kerstsfeer Aartswoud. Info: www.kerstsfeeraartswoud.nl

Meer nieuws uit West-Friesland