Premium

Raad Landsmeer praat over toestaan verhuur huis tijdens vakantie bewoners

Raad Landsmeer praat over toestaan verhuur huis tijdens vakantie bewoners
Landsmeer vanuit de lucht.
© Foto Wim Egas
Landsmeer

Het college van Landsmeer wil toeristische verhuur van woonhuizen mogelijk maken in de maanden juli, augustus en september.

Dat blijkt uit de Notitie beleidsuitgangspunten toeristische verhuur van woningen die morgen in de gemeenteraad wordt besproken. Het is een aangepaste versie van een eerdere notitie. Daarin werd een beperktere verhuurperiode voorgesteld, namelijk van half juli tot half augustus. Dat vond de gemeenteraad te beperkt, hij wilde een ruimere periode.

Het college wil de verhuur van particuliere huizen voor maximaal dertig dagen per jaar toestaan. Met die dertig dagen volgt Landsmeer binnen de Metropoolregio Amsterdam de gemeenten Amsterdam, Haarlem, Amstelveen en Zaanstad die ook deze termijn hanteren.

De toeristische verhuur geldt alleen voor woningen die worden bewoond en waarvan de bewoners hun onderkomen tijdens hun vakantie willen verhuren. Het verbod op omzetten van woningen tot verblijfaccommodaties blijft van kracht, vanwege het gebrek aan woonruimte in Landsmeer.

Het toestaan van woningverhuur past volgens het college in het beleid om toerisme te promoten. Anderzijds moet toerisme ook in evenwicht zijn met goed wonen en leven in Landsmeer, vandaar de keuze voor een beperkte verhuurtijd.

Negatief

Als negatief effect van de woningverhuur noemt het college dat woningen door oneigenlijk gebruik worden onttrokken aan de woningvoorraad. Het kan door het wisselend gebruik ook overlast veroorzaken bij omwonenden, op het gebied van parkeren, geluid of afval.

Handhaving van de maatregel is arbeidsintensief en zal meer mankracht kosten, meldt het college. Nu lopen bij de gemeente twee handhavingszaken nadat omwonenden hadden verzocht tot optreden tegen verhuur van een woning. Voor zeven andere adressen zijn eveneens meldingen binnengekomen. De gemeente zal ze onderzoeken.

Verder moet de gemeente ervoor zorgen dat een registratiesysteem voor toeristische verhuur wordt uitgerold. Hiervan moet nog worden uitgezocht wat dat gaat kosten.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen