Premium

Genoeg ondernemingen doen een beroep op Machinefabriek Adrichem in Beverwijk

1/2

Een haastklus vanochtend. Even op en neer naar Amsterdam met machine-onderdelen.

Voor Eric de Boer betekent het: zes uur op en terug voordat de eigenlijke werkdag begint. De mededirecteur van Machinefabriek Adrichem in het Beverwijkse havengebied heeft er geen moeite mee.

„Dat is juist de kracht van ons bedrijf”, zegt hij in de meetkamer, de ruimte waar de eindproducten worden gemeten. „We zijn heel flexibel. Daar hoort soms overwerken bij. Maar daar hebben mijn negen collega’s geen moeite mee.”

Vietnamees

Hij wijst naar zijn collega Phat die achter de draaibank staat. De geboren Vietnamees kwam 35 jaar geleden bij het bedrijf en werkt nog steeds met veel plezier.

„Hij heeft drie generaties eigenaren meegemaakt. De meeste collega’s hebben een lang dienstverband.” Een echt familiebedrijf, de in 1973 opgerichte Machinefabriek Adrichem.

Grondlegger is Ger Adrichem, geboren en getogen Beverwijker. Daarvoor was hij werkzaam als voorman bij machinebedrijf Hilferink aan de Steenkade in het havengebied. „Ik heb toen het bedrijf overgenomen”, vertelt de 87-jarige Adrichem, die ondanks zijn hoge leeftijd dagelijks nog een bezoek brengt aan de productieruimte.

Sterker nog: de oprichter woont met zijn vrouw Rie boven het pand dat hij in 1978 liet bouwen aan de Zuiderkade. „Ik weet nog dat hier in de directe omgeving allemaal weidegrond was. In de Tweede Wereldoorlog stonden er zogeheten ’Dikke Bertha’s’, kanonnen van de Duitse bezetter.” Zelf heeft de kwieke senior ook een technische opleiding achter de rug.

„Bij de technische school in IJmuiden. Dan moest ik met het pontje van Donkersloot het Noordzeekanaal over. Die tijd kun je niet meer vergelijken met vandaag de dag. Neem de techniek. Vroeger waren er geen computers. Tegenwoordig zijn er apparaten die volkomen automatisch werken, waar bijna geen man aan te pas komt”, vertelt hij tijdens een rondgang door de productieruimte met draaibanken, freesmachines en dergelijke. Alles up-to-date. De medewerkers maken onder meer onderdelen voor machines voor de staal- of papierindustrie.

Veranderingen

Zijn dochter Marion heeft een groot deel van die veranderingen meegemaakt. Met haar broers Robert en René heeft zij het bedrijf van haar vader overgenomen. Nog altijd is zij betrokken bij de onderneming, ook al hebben haar zonen Eric en Michael inmiddels de machinefabriek overgenomen. „Dat was zes jaar geleden”, blikt ze terug. „Vaak ga ik nog naar klanten toe”, zegt ze.

„We geven de voorkeur aan kwaliteit boven kwantiteit”, is het uitgangspunt van Eric en de overige directieleden. „Daarom hoeven we ook niet groter te groeien”, stelt de laatste. Al is het wel zo dat het bedrijf inmiddels is gevestigd in twee panden. „We kregen er een grote machine bij waardoor we ruimte tekort kwamen. Daarom hebben we een extra pand betrokken.”

En de toekomst? „Het gaat toch meer de kant op van 3D-printen, al zitten daar nogal wat haken en ogen aan.” Met de Beverwijkse bedrijven Microtechniek en de Blok Group heeft Adrichem een samenwerkingsverband waarbij opdrachten worden verdeeld. Maar ook zonder deze twee partners beschikt het bedrijf over een goedgevulde orderportefeuille. „Dat is het voordeel als je midden in een industriële omgeving zit. Er zijn genoeg ondernemingen die regelmatig een beroep op ons doen.”

Pieter van Hove

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen