Premium

Politiek Drechterland wil seniorenwoningen achter De Roode Leeuw in Venhuizen

Politiek Drechterland wil seniorenwoningen achter De Roode Leeuw in Venhuizen
Venhuizen

Op de nog onbebouwde percelen achter het voormalige gemeentehuis van Venhuizen en De Roode Leeuw en de aangrenzende grond van de familie Koopman mag van de Senioren Partij Drechterland een knarrenhof komen. Ook het CDA noemt dit ’een ideale locatie voor seniorenwoningen dichtbij voorzieningen’.

Wethouder Yvonne Roos-Bakker (VVD) deelt die mening. ,,Een knarrenhof heeft minimaal 24 woningen. Misschien past dat hier wel’’, zei ze maandagavond in de commissievergadering. Of hier circa veertig woningen komen zoals de gemeente nu voor ogen heeft, staat nog niet vast. Drechterland is eigenaar van de grond achter het oude gemeentehuis, maar nog niet van de gronden hiernaast van Johan Schipper en Koopman.

De buurtbewoners van De Pauw, De Morgenstar en Kadijk zijn bovendien fel gekant tegen de komst van veertig woningen. Hoewel er voor hun privacy een strook onbebouwd blijft en het wijkje via de Tuinstraat of het Westeinde wordt ontsloten, vinden zij het plan veel te grootschalig. ,,Wij zijn allen tegen deze massale ontwikkeling’’, liet Marianne Bakker namens de bewoners weten.

Deze bewoners zeggen niet gehoord en pas achteraf over het plan geïnformeerd te zijn. ,,Dit is te massaal op dit kleine karakteristieke stukje groen’’, stelde Bakker. ,,Er komt extra verkeer. Volgens het bestemmingsplan Drechterland-Zuid zijn veertig huizen niet toegestaan. Als er echt zoveel woningschaarste is, bouw dan achter de Vomar.’’

Bakker gaf aan dat de bewoners alsnog willen meepraten over de invulling van de locatie, maar dan niet over zoveel woningen. Zij willen hier ook groen behouden, bijvoorbeeld als park. Volgens wethouder Roos zijn ze welkom in een op te richten klankbordgroep om over het plan mee te praten.

Of dat tot veel minder woningen leidt, is maar de vraag. Want in de raad bestaat ook het besef dat er meer seniorenwoningen in het centrum van Venhuizen nodig zijn. Al moeten hier ook woningen voor starters komen, zo liet Roos weten. Dat er vlakbij achter de Marktweg ook circa vijftig huizen komen, heeft volgens haar geen invloed op dit plan. ,,Juist in Venhuizen is veel vraag naar woningen. Achter de Marktweg komen andere woningen: vrijstaande huizen en twee-onder-een-kappers. Hier komen die niet.’’

De raad beslist 16 december over het plan achter De Roode Leeuw.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen