Verhuizing naar Den Haag heeft AZ veel energie gekost, maar ook wat opgeleverd

Een vertrouwd gezicht bij het Cars Jeans Stadion in Den Haag, de afgelopen maanden: de bus van AZ.
© Foto Ed van de Pol
Den Haag

Als alles volgens planning verloopt en de gemeente Alkmaar het licht op groen zet, speelt AZ over twee weken weer in het eigen stadion. Dan zit na ruim drie maanden de verhuizing naar Den Haag erop. De hele operatie kostte de club veel energie, maar leverde ook wat op: saamhorigheid en teamgevoel.

Dat laatste blijkt tijdens een rondje door het stadion, voorafgaand aan AZ-VVV zondag, wat dus normaal gesproken de laatste thuiswedstrijd van AZ in Den Haag was. Overal zijn dezelfde geluiden te horen van medewerkers van AZ. Dat ze het toch maar mooi hebben geflikt met zijn allen. Elke keer werd het Cars Jeans Stadion zoveel mogelijk omgetoverd tot een AZ-stadion.

Met de vertrouwde bewegwijzering, met foto’s van eigen spelers en vooral met alle vertrouwde gezichten – van horecapersoneel tot beveiligers en van verkeersregelaars tot stewards. ,,Het teamgevoel was al groot, maar dat is nu nog veel groter geworden’’, zegt Frans Schermer, manager horeca bij AZ. Zijn ’ploeg’ reed voor elke wedstrijd met borden, bestek en honderden warme maaltijden naar Den Haag.

Na de opmerkingen over hoe bijzonder de afgelopen maanden waren, volgt bij iedereen de verzuchting ’maar nu is het ook zo langzamerhand wel mooi geweest, het zou heerlijk zijn als we terug naar ons eigen stadion kunnen’. Want hoe goed het ook ging en hoe goed de samenwerking met ADO ook was, het is uiteindelijk toch nergens beter dan thuis.

Robert Eenhoorn

Robert Eenhoorn snapt het wel, die opmerkingen van de medewerkers. ,,Hoe langer het duurt en hoe meer het einde in zicht komt, hoe sterker dat gevoel dat je terug wilt. Dat zie je ook aan het aantal toeschouwers, dat langzaam terugloopt. Al vind ik het bijzonder dat ze met zoveel zijn blijven komen’’, zegt de algemeen directeur van AZ.

AZ-supporters hadden zondag een spandoek met ’ADO BEDANKT’ erop.
© Foto ANP

Hij wil nog niet te veel denken aan de terugkeer naar het eigen vertrouwde Afas Stadion. Zolang het nog niet zover is, wil hij nog niet toegeven aan het gevoel dat de verhuizing erop zit. Het moet eerst helemaal afgerond zijn.

Elf thuiswedstrijden speelde AZ in Den Haag en steeds kreeg het stadion zoveel mogelijk een AZ-uitstraling. Dat is voor veel toeschouwers heel belangrijk geweest. ,,Ze zitten een uur in de bus of de auto, maar als ze hier aankomen, zien ze dezelfde stewards, dezelfde gastvrouwen. Je merkt aan de reacties dat ze dat goed doet’’, zegt Schermer.

En natuurlijk hielp het dat de resultaten de afgelopen maanden uitstekend waren, waardoor de sfeer rondom de club optimaal is. ,,Dat het elftal zoveel won, was een enorme boost voor iedereen’’, zegt Eenhoorn. ,,Dat gaf iedereen een gevoel van ’hé, we krijgen het voor elkaar met zijn allen’. Niet alleen met het ’gewone’ personeel, maar ook met de de staf en de spelers.’’

Vriendschap

Het begon op donderdag 15 augustus met een wedstrijd tegen Marioepol. Vijf dagen eerder was een deel van het dak in Alkmaar ingestort. AZ moest op zoek naar ander stadion. Eerst heel snel voor twee wedstrijden (Marioepol en FC Groningen), daarna voor enkele maanden. Het heeft vriendschap tussen AZ en ADO opgeleverd. ,,Ja, dit vergeten we niet meer’’, zegt Eenhoorn. ,,Natuurlijk, we betalen ADO huur, maar dat hebben ze ook dik verdiend.’’

In de hele organisatie van AZ is bergen werk verzet, benadrukt Eenhoorn. ,,We hebben direct gezegd: iedereen gaat in zijn vakgebied keihard aan het werk. De spelers en staf moeten zich blijven focussen op het voetbal en zoveel mogelijk doen alsof ze gewoon in Alkmaar spelen. Wat hielp was dat zij merkten dat de hele club daar zijn stinkende best voor deed. En om iedereen er op dezelfde manier betrokken bij te houden, hebben we altijd iedereen in het stadion en op het trainingscomplex op dezelfde dag bijgepraat.’’

Over dat teamgevoel gesproken: het leuke van de verhuizing was dat collega’s elkaar beter leerden kennen. Verschillende afdelingen gingen gezamenlijk per bus naar de wedstrijden. Opeens kwamen mensen die al jaren bij de club werkten met elkaar in gesprek.

Het vervelendste van de verhuizing? De rit over de A4, de snelweg tussen Amsterdam en Den Haag waarop bijna altijd files staan. De A4 was een nekkenbreker, zeggen de meesten. Het dieptepunt was AZ-Manchester United. Honderden toeschouwers kwamen te laat in het stadion, door de enorme files.

Financiële tegenvaller

Ook op financieel gebied is de verhuizing natuurlijk een tegenvaller. Het kost de club geld, dat mag duidelijk zijn. Maar AZ is verzekerd en kan wel wat lijden na de grote transfers van de laatste jaren en heeft genoeg reserves om deze financiële tegenslag op te vangen.

Nu is het bijna zover dat de hele club terug kan naar Alkmaar. ,,In augustus en september werkten we van week naar week, op weg naar de volgende wedstrijd. De laatste tijd kunnen we weer toewerken naar een doel. Dat is heel belangrijk. Dat geeft weer energie’’, zegt Eenhoorn.

Zie ook: Meeste AZ-fans krijgen korting op seizoenkaart voor volgend seizoen

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen