Campagne om één miljoen koelkasten in te ruilen

Een nieuwe koelkast bespaart vaak vijftig euro op de energierekening.
© erna faust
Amsterdam

In een jaar tijd een miljoen oude koelkasten inwisselen voor een zuiniger exemplaar. Dat levert 0,4 megaton aan CO2 op en consumenten besparen gemiddeld vijftig euro op hun energierekening.

De doelstelling van een miljoen koelkasten is ambitieus, maar volgens de milieuorganisatie Urgenda zijn er in Nederland maar liefst drie miljoen koelkasten due ouder zijn dan tien jaar. „Deze oude koel- en vrieskasten verbruiken veel meer energie en sommige bevatten nog gevaarlijke broeikasgassen die inmiddels verboden zijn. Samen met producentencollectief Weee Nederland en het merendeel van de koelkastenbranche starten we deze campagne”, verklaart Urgenda.

In Nederland zijn er nog duizenden hele oude koelkasten in omloop die nog CFK of HFC bevatten. „Deze gassen zijn sinds 2001 verboden in koelkasten vanwege aantasting van de ozonlaag. Bovendien is het broeikaseffect van CFK’s ruim vijfduizend keer sterker dan CO2. Zo’n 120.000 van deze modellen belanden ieder jaar niet in het juiste recyclecircuit waardoor de gassen in de atmosfeer belanden. Oudere koelkasten verbruiken ook veel meer energie dan nieuwe koelkasten.’’

Vergoeding

Aan het kabinet wordt gevraagd om samen met onderstaande partijen een gezamenlijk actieplan te steunen om in 2020 een groot deel van deze oude koelkasten te laten inwisselen door zuinigere modellen. Naast een eenmalige campagne, wordt ook gedacht aan een inwisselvergoeding van minimaal 35 euro. Dat zou de overheid dan 35 miljoen euro kosten.

Aangezien de Nederlandse Staat nog niet in de buurt is van 25 procent CO2-reductie volgend jaar, gaan Urgenda en allerlei partners door met het laten zien dat het nog steeds wel kan zoals met het koelkastenplan.

Meer nieuws uit Amsterdam