Premium

Vrije vogel Rianne Griffioen is een geluksvogel

Vrije vogel Rianne Griffioen is een geluksvogel
Rianne Griffioen.
© Foto Marcel Rob

Ze deed vrijwilligerswerk in Ghana en stak als matroos de Atlantische Oceaan over. Een autorit van Zuid-Afrika naar Nederland met twee vrienden noemt zij de mooiste reis van haar leven. Rianne Griffioen (38) uit Oudendijk fladderde van baan naar baan, van plaats naar plaats en zelfs van land naar land. Nu ze haar grote passie heeft gevonden, lijkt daar ook de rust. In plaats van zelf rond te vliegen, schildert de voormalig ambulant gezinsbehandelaar en (zorg)hulpverlener vogels op muren, plafonds, en op willekeurig ander voorwerp. Hallo Vogel!

Rianne Griffioen werd in het Noord-Hollandse Winkel geboren en getogen. Op haar 18e besloten pa en ma Griffioen te emigreren naar Canada. Rianne besloot in Nederland te blijven. Hier kreeg ze al op jonge leeftijd een serieuze relatie. Toen deze op de klippen liep, greep ze haar kans en vertrok voor een half jaar naar Ghana, waar ze ontwikkelingswerk heeft gedaan.

In de daaropvolgende jaren herhaalde ze dit ritueel: werken en reizen werden in gestaag tempo afgewisseld. Angst om zonder werk te zitten, kende de reislustige Rianne niet. „Er is altijd voldoende werk in de zorg”, vertelt zij in haar landelijke keuken in het Noord-Hollandse Oudendijk.

Na vele omzwervingen lijkt ze hier eindelijk helemaal op haar plek. Luistert daar vanaf de deurpost nu een brutaal pimpelmeesje mee naar haar verhalen? Hoe de schijn kan bedriegen; het kleine vogeltje is een geschilderd exemplaar. Wel levensecht is de kleine Mia. Het drie maanden jonge dochtertje van Rianne kraait vanuit een wippertje op de keukentafel gezellig mee. „Zonder mijn innerlijke rust zou zij hier niet zijn geweest. Ik ben een echte geluksvogel!”

Wat is volgens jou de definitie van geluk?

„Geluk is leven vanuit liefde en vertrouwen. Keuzes kunnen maken vanuit je hart, niet vanuit je hoofd of vanuit angst. De vrijheid ervaren om te kunnen doen wat je het allerliefste doet. Ik heb het geluk dat ik een stabiele basis heb meegekregen in een stabiel en vrij land. Ik ervaar dan ook grote dankbaarheid dat ik dit leven mag leiden”

„Op dit moment in mijn leven kan ik echt doen wat ik het allerleukst vind. En ik geniet enorm van mijn dochtertje en de liefdevolle relatie die ik met Coen heb. Ik schilder op aanvraag mooie, lieve en symbolische vogels. Ik kan echt niets leukers bedenken. In het verleden heb ik veel baantjes gehad. Ik werkte als beeldend vaktherapeut binnen de psychiatrie. Ik hield me bezig met psychische problemen van mensen. Als therapeut ga je daar creatief mee aan de slag, in plaats van daarover te praten. De laatste paar jaar voordat ik fulltime met mijn eigen bedrijf aan de slag ging, was ik als ambulant gezinsbehandelaar werkzaam. Mooi om te doen, toch kreeg ik steeds meer de behoefte om zelf te creëren. Ik ben toen begonnen met het opknappen en restaureren van meubels, er kwamen steeds meer vogels op te staan. Zo zijn ze eigenlijk van de kast op de muur bij mensen thuis beland.”

Wat is er zo mooi aan vogels?

„Ik ben opgegroeid op een boerderij. Van huis uit heb ik de liefde voor vogels al meegekregen. Ik weet nog dat er in een tarweveld van mijn vader een nest was van een bruine kiekendief. Daar mochten we elke week - niet te vaak want dan maak je teveel sporen - kijken hoe die kiekendiefjes groeiden. Dat zijn herinneringen die ik koester. En mijn moeder was altijd met het voeren van tuinvogeltjes bezig. ’Rianne, kom gauw!!!!!’ Dan rende ik in een soort paniek op haar af en stond ze heel rustig te wijzen naar een winterkoninkje.”

„Op vakantie ben ik ook met vogels bezig, ik koop dan altijd een vogelgids van dat land. Er zijn overal prachtige vogels, ook in Nederland. Alleen al in mijn eigen tuin is er genoeg te zien. De pimpelmeesjes komen om te badderen, als ik voer ophang komen er allerlei soorten vogels op af.” Rianne onderbreekt haar verhaal: „Kijk, kijk, een winterkoninkje gaat nu richting het badje. Oh, zo mooi. Als ik dit vergelijk met Amsterdam waar we jarenlang hebben gewoond… Ik kan hier echt van genieten.”

’Een vogel is zo gevlogen …’

„Ik schilder altijd vanaf een foto. Ik kan niet vanuit mijn hoofd een vogel die ik net heb gezien, schilderen. Ik kan deze wel schetsen, maar niet tot in het kleinste detail. Als ik op vakantie ben, neem ik echt de tijd om foto’s te maken. Daar doe ik alleen niet zoveel mee. Mensen die mij benaderen, willen graag een vogeltje op de muur dat ze ook in hun eigen tuin zien. Een winterkoninkje, een roodborstje of een pimpelmees. Echte tuinvogels.”

„Voor mij staat elke vogel symbool voor vrijheid. Ze kunnen vliegen wanneer ze maar willen. Ik denk dat ik die behoefte aan vrijheid in mijn eigen leven ook zo ervaar. Als ik ergens woon en denk ’ik ben hier wel klaar’, dan vertrek ik gewoon. Ook op het gebied van werk vind ik het belangrijk altijd vrij te zijn om mijn eigen keuzes te maken. Ik heb een paar keer alles opgegeven om op reis te gaan. Ik was vrij jong toen ik ging samenwonen, dat was een vrij serieus leven. Toen mijn relatie ophield, zag ik het nut er niet van in om mijn huis en baan te houden. Ik voelde opeens de vrijheid dat ik kon staan en gaan waar ik wilde. Ik heb een paar keer mijn baan opgezegd om iets avontuurlijks te doen. Onbezonnen? Nee, dat lijkt misschien zo, maar ik ging nooit over een nacht ijs. Ik werd echt niet op een goede dag wakker en dacht ’kom, ik word matroos’.”

„Ik hou er wel van om het avontuur aan te gaan. Het is leuk om in het leven zoveel mogelijk te ontdekken. Vanaf de eerste dag op dat schip wist ik dat het tijdelijk zou zijn. Dat had ik met andere banen ook. Ik heb vrij jong een serieus leven gehad en ben pas later gaan flierefluiten. Heerlijk om even nergens aan vast te zitten. Voor het eerst heb ik nu het gevoel dat ik helemaal op mijn plek ben, dat mijn vriend Coen (Breeman, red.) en ik hier samen oud gaan worden. Ik zeg nadrukkelijk gevoel. Je kunt niet altijd alles sturen in je leven. Niets ligt vast, dingen veranderen, maar ik ben wel rustiger geworden.” Wijzend op de kleine: „Mia is er ook omdat ik geen onrust meer heb. Ik had heel lang de behoefte om te reizen, om de wereld te zien. Nu vind ik het al prima als we een weekje naar een Waddeneiland gaan.”

„In Amsterdam heb ik samen met Coen een aantal jaren heerlijk gewoond. Toen kwam de kinderwens en ik miste de natuur. Lekker met mijn handen in de prut, rommelen in de tuin en vogels kijken. Wat ik erg mooi vind is dat mensen dankzij Hallo Vogel beter naar vogels gaan kijken, dat krijg ik soms van mensen terug. Bij mijn foto’s op Instagram voeg ik vaak een stukje informatie toe. Als ik bereik dat mensen meer oog voor onze natuur gaan krijgen, geeft mij dat veel voldoening. Die krijg ik ook door mijn ontmoetingen met allerlei soorten mensen. Jong, oud, rijk, arm. Bij de ouders van een nog ongeboren kindje of bij een dame van 90. Ik kan echt genieten van de verhalen die ik overal te horen krijg. Het gebeurt best vaak dat een vogel symbool moet staan voor een overleden persoon. Een roodborstje krijgt dan opeens een emotionele lading. Laatst zat ik bij een driejarig meisje op de grond in de slaapkamer een vogeltje te schilderen. ’Kijk, dat is oma’, vertelde haar moeder. Het is dan toch bijzonder dat ik dat mag maken.”

Hallo Vogel

Van het een komt het ander. Tijdens het restaureren van meubels schilderde Rianne Griffioen (38) uit Oudendijk steeds vaker vogels. Tegenwoordig heeft ze haar werkterrein aangepast en schildert op aanvraag vogels bij mensen thuis. Tijdens een workshop leer je zelf hoe je een tuinvogel kunt schilderen. Je kunt kiezen uit de koolmees, pimpelmees, roodborstje, huismus en een winterkoninkje.

Voor meer informatie: www.hallovogel.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.