Buurman vreest herrie van doorschietende Gooische hockeyballen

Hilversum

Een buurman van de Gooische Hockey Club (De Gooische) vreest last te krijgen van doorschietende hockeyballen op de boarding langs de velden, zo bleek maandag bij de Raad van State.

Volgens de gemeente Hilversum en De Gooische is daar weinig kans op, omdat er geluiddempend materiaal waaronder rubber matten en gaas rondom de goals wordt aangebracht.

De herrie van doorschietende hockeyballen was maar één van een reeks pijnpunten die buurman Bert van Amstel maandag tijdens een rechtszaak over de herinrichting van het Hilversumse hockeyveld naar voren bracht. Verder vreest de buurman een aantasting van de privacy, lichtoverlast en overwaaiend sproeiwater.

De gemeente stelde eerder een bestemmingsplan vast waarmee De Gooische het clubhuis, dat nu vlak bij de woning van Van Amstel ligt, kan verplaatsen en twee hockeyvelden draaien. Verder worden de 16 meter hoge lichtmasten gelegaliseerd en komt er een geluidscherm van 35 meter lang en 3,5 m hoog langs de tuin van Van Amstel.

Overigens bleek tijdens een eerdere procedure dat er een achttal gebreken aan het plan kleefde. Om die reden liet De Gooische een aanvullend geluidsonderzoek doen. Op basis van dat onderzoek neemt de hockeyclub nog een aantal maatregelen. Toch vreest de buurman dat die maatregelen niet genoeg zijn en dat hij en zijn gezin met onaanvaardbaar veel herrie en lichtoverlast worden opgezadeld.

1.300 leden

De Raad van State ging tijdens de zitting uitgebreid in op de reparaties van het oorspronkelijke plan en de resterende bezwaren van de buurman. Volgens een woordvoerder van de hockeyclub gaat buurman Van Amstel er met het herinrichtingsplan alleen maar op vooruit en krijgt hij alleen maar minder last van de sportclub. Vooral omdat het clubhuis wordt verplaatst en een ingang vlak bij zijn woning vervalt.

Van Amstel zag dat een tikkie anders,’ik heb liever dat het clubhuis op de huidige plek blijft staan, bijvoorbeeld met een pannen dak er op. Dan houd ik mijn afscherming van de velden. Straks is er alleen nog een dun geluidscherm tussen mijn woning en het hockeyveld. Maar wat mij nog het meeste steekt is dat de gemeente en De Gooische hun afspraken niet nakomen. In de jaren negentig hebben we afgesproken dat de hockeyclub niet meer dan 1.300 leden zou krijgen, dat zijn er nu 2.500. ,,Als ik een afspraak maak dan houd ik mij daaraan, dat verwacht ik ook van de gemeente. Die weet ervan, net als de hele buurt.’’

Overigens loopt er nog een aparte handhavingszaak van Van Amstel tegen de hoogte van de lichtmasten. Die zijn met 16 meter 8 meter hoger dan het huidige bestemmingsplan toestaat. Daarom heeft de hockey er alle belang bij dat de Raad de 16 meter hoge masten in het nieuwe bestemmingsplan goedkeurt. ,,Als de Raad van State het nieuwe bestemmingsplan op het punt van de lichtmasten zou afkeuren dan gaan in het ergste geval de lichten uit op de hockey. Dat betekent onder meer dat er nu na half vijf niet meer getraind kan worden’’, zei een woordvoerder van De Gooische aan het slot van de rechtszaak.

Uitspraak binnen enkele weken.

Meer nieuws uit Gooi