Suriname: verklaring Nederland is inmenging

Paramaribo

Suriname is niet te spreken over een verklaring die afgelopen vrijdag is uitgegeven door Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Volgens Suriname is daarmee sprake van regelrechte inmenging in de interne aangelegenheden van Suriname. Dat staat in een bericht van het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat maandag door het overheidsorgaan is gepubliceerd.

In de gezamenlijke verklaring moedigen de zes landen Suriname aan om de rechtsstaat intact te houden en het vonnis tegen president Desi Bouterse te respecteren. De landen zijn allemaal diplomatiek vertegenwoordigd in Suriname.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname heeft de landen duidelijk gemaakt de verklaring te verwerpen. Het ministerie stelt dat het "genoegzaam bekend is dat het 8 decemberproces een politiek proces is en benadrukt dat de Surinaamse Regering zich niet laat dicteren in nationale aangelegenheden’’.

Vrijdag werd Bouterse veroordeeld voor betrokkenheid bij de Decembermoorden in 1982. Hij kreeg twintig jaar cel opgelegd. Zijn advocaat liet al weten in beroep te zullen gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.