Premium

Westerkoog wil weerzin tegen verkeer laten zien. Eis: Weg onder de wijk en niets anders

Koog aan de Zaan

De vierhonderd huishoudens die zich hebben verbonden aan Stichting Verkeersveilig en Gezond Westerkoog moeten zich laten zien. Een groot deel van de groep kwam gisteren - na twee avonden van de gemeente - bij elkaar om dit keer eens met elkaar te praten.

Westerkoog is geen actiewijk. Een flyer uitdelen of een bord ophangen is prima. Met z’n allen langs de weg koffie drinken zodat automobilisten zich bewust zijn dat zij door een woonwijk rijden is ook een gedragen plan. Of het meest militante idee: allemaal dertig rijden en geen kilometer harder, zodat doorgaand verkeer het leert. Dat is waar de wijkbewoners aan denken.

Wel zijn zij zich ervan bewust dat zij van zich moeten laten horen. ,,Wij worden gezien als een handjevol zeurpieten maar wij zijn met veel’’, zei voorzitter Agnes Nobel.

Aanpassen

Zaanstad wil de rondweg in Westerkoog aanpassen voor het verkeer van de busbrug. Zodra dat gereed is, kan die brug ook tijdens de spits open. Dat zijn nu de enige uren dat er een inrijverbod is.

De twee avonden die de gemeente hield in buurthuis De Vuister deden denken aan een verkoopavond, zei Nobel. Bezwaren werden weggewoven en alternatieven afgewezen.

Vijftig

De nood in de wijk is hoog. Twee keer heeft de gemeente laten zien wat de bedoeling is met de rondweg in de wijk. Dat is precies niet wat de bewoners willen. Twaalfduizend auto’s per etmaal die niets in de weg wordt gelegd om vijftig te rijden, waar bomen voor moeten wijken en waar de weg voor verbreed wordt. ,,Dit moeten we niet laten gebeuren’’, aldus iemand in de bomvolle zaal van de Vuister.

Maar wat dan wel? Nee zeggen tegen de busbrug lijkt een doodlopende weg. Plussen en minnen over een drempeltje of andere kleinigheden, brengt ook niet de gewenste uitkomst. ,,We moeten zeggen dat we één wens en één voorwaarde hebben en dat is een weg rechtdoor van de busbrug naar de andere kant van de wijk en die ondergronds. Dat is een duurzame oplossing’’, zegt Kees Kos van de stichting.

Lukt dat niet, dan gaat Westerkoog gewoon doen waar de wijk goed in is en dat is procederen. ,,We hebben het dertig jaar tegen gehouden, we kunnen het nog langer tegenhouden’’, aldus Nobel.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen