Premium

Vlam in de wokpan in gevangenis, Landsmeerder beroept zich op zelfverdediging

Alkmaar / Zaandam

Was het een poging tot zware mishandeling of handelde de 31-jarige Bart F. uit Landsmeer uit zelfverdediging?

Over deze vraag moet de Alkmaarse rechtbank zich de komende twee weken gaan buigen. F. wordt ervan verdacht dat hij zijn celgenoot met een wokpan op zijn hoofd sloeg en met een mes in zijn zij stak, ongeveer 20 centimeter onder zijn oksel.

„Er was al spanning tussen de twee celgenoten, maar op 31 augustus sloeg de vlam in de wokpan.” Dat was de omschrijving die justitie gaf van het incident.

Bart F. bekende tijdens de zitting met de pan te hebben geslagen omdat zijn celgenoot hem naar de keel greep of probeerde te slaan. Hij ontkende dat hij de man zou hebben gestoken.

Ook twee getuigen zagen niet dat F. met een mes stak en hebben geen wond bij het slachtoffer gezien. De officier van justitie vond daarom dat de Landsmeerder handelde uit noodweer.

Advocaat Schoolderman sloot zich grotendeels bij haar aan. F. stelde dat hij met de pan en een mesje uit de keuken kwam omdat hij bami voor zichzelf wilde gaan koken. Zijn celgenoot probeerde te slapen en dat gaf aanleiding tot de ruzie. Er was daarvoor al spanning tussen de twee.

Het vermeende slachtoffer zou van een andere gevangene wiet op de pof hebben gekocht en niet hebben betaald. Daarom bleef hij voornamelijk in zijn cel zitten. F. zou daar steeds op zijn aangesproken. De twee mannen kenden elkaar al voordat ze celgenoten werden.

Alleen de advocaat van het slachtoffer vroeg wel om F. voor de feiten te veroordelen. Zijn cliënt wil dat de Landsmeerder een schadevergoeding van 550 euro betaalt, waarvan het grootste deel smartengeld. F. denkt dat zijn voormalige celgenoot zichzelf wellicht heeft verwond om zo een flinke schadevergoeding te kunnen eisen.

F. is geen onbekende van justitie en werd eerder veroordeeld voor wapenbezit en zware mishandeling. Een daarvan moet nog in hoger beroep worden behandeld. De uitspraak in deze zaak is op 16 december.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen