Bewegend Verleden: motorpolo-interland in Alkmaar, 1954 [video]

Motorpolo Nederland-Frankrijk: in de hitte van de strijd weet de keeper met de witte trui de enorme bal te stoppen, een wirwar van motoren met berijders trotserend.

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: een motorpolowedstrijd tussen Nederland en Frankrijk in 1954.

Het was in de zomer van 1954 dat Alkmaar 700 jaar stadsrechten had. Voor dit jubileum werd een enorm feest georganiseerd. Wekenlang stond Alkmaar nationaal in de belangstelling en werden tientallen festiviteiten gehouden.

Eén van de vele festiviteiten was een internationale motorpolowedstrijd tussen Nederland en Frankrijk op het Sportpark. In de krant van 9 augustus in dit feestjaar verscheen een uitvoerig verslag over deze match.

De spannende titel van het artikel luidt ’Motorpolo: een sport voor gehelmde Marsbewoners’. Uiteraard wint het Oranjeteam; de eindstand is 4 – 0.

Stoere jongemannen op ronkende tweetaktmotorfietsen spelen een soort spel met een enorme bal. Het heeft inderdaad misschien wat weg van polo en voetbal. Het is in deze jaren een ’vrij nieuwe sport’.

Uiteindelijk wordt de journalist er niet heel enthousiast van. Het publiek reageert ook wat tam. Een kort filmfragment biedt je de mogelijkheid te oordelen. In de Sovjet-Unie schijnt het een vrij populaire sport te zijn geworden.

(Lees hier ook een verslag in IJmuider Courant van de wedstrijd)

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Tijdens de rust van de wedstrijd is er thee voor de berijders en Tulsa-mengsmering voor de machines.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.