Premium

Wonen in een voormalige kazerne in Hoorn: Oud karakter met modern wooncomfort

Wonen in een voormalige kazerne in Hoorn: Oud karakter met modern wooncomfort
Jeroen Heine.
© Foto Marcel Rob

Voormalige kazerne annex garage in Hoorn

Bewoners: Jeroen Heine met gezin

Bouwjaar: 1896/1941

Het complete complex, waar deze woning onderdeel van uitmaakt, is ooit gebouwd als militaire kazerne. Daarvoor nog was het de voortuin van het Armen Weeshuis en is het ingezet als pesthuis. Toen het garnizoen in 1926 vertrok, werd in dit gedeelte, waar Jeroen en Kim nu wonen, een garage gevestigd.

In 1941, de Tweede Wereldoorlog was gaande, brandde een gedeelte af. Niet vanwege de bezetter, nee, de plaatselijke biljartvereniging liet de petroleumkachel branden… Dit gedeelte is herbouwd. Tot 2006 werd in de garage, die van vader op zoon overging, het merk Fiat verkocht en gerepareerd. „Op oude garagefoto’s van rond de jaren 30 zie ik dat er nog andere obscure merken werden verhandeld, die nu niet meer bestaan”, aldus Jeroen. Woningcorporatie Intermaris kocht het gehele complex op, bouwde in een deel woningen, maar deze 900 vierkante meter stond leeg. Jarenlang.

Wonen in een voormalige kazerne in Hoorn: Oud karakter met modern wooncomfort
Voormalige kazerne annex garage in Hoorn
© Foto Marcel Rob

Tot Jeroen - interieurarchitect in Amsterdam, maar getogen in Hoorn - opslagruimte zocht. „Het was oud, kaal en het lekte, maar ik zag hier, naast opslag, ook de mogelijkheid voor wonen en werken.”

De basis was goed, dat had hij al gezien: „De hoogte, het licht en het aantal vierkante meters, het is een zeldzaamheid midden in de stad.”

Goed over nagedacht

Vanwege zijn beroep had Jeroen vrij direct ideeën voor de inrichting: „Bij Moodmakers doen we vrij veel herbestemmingen, bijvoorbeeld van kantoor naar hotel. Ik wilde hier graag de kwaliteiten behouden en versterken waar mogelijk, en ook esthetisch gezien bij het vroegere ontwerp blijven. Heel bijzonder is overigens, dat het herbouwde deel midden in de oorlog tot op de millimeter nauwkeurig is gebouwd. Ook kwam ik erachter dat waar nu keuken en woonkamer zijn, voorheen de bruggen stonden waar de auto’s opreden. Als je dan de kap opende, viel het zonlicht door de schuine dakramen precies op de motor. Daar was goed over nagedacht.”

Voor de inrichting en afwerking zijn vooral materialen gebruikt die ook in het oorspronkelijke pand zijn ingezet: beton, hout en staal: „Het oude karakter is behouden, maar dan wél met vloerverwarming.”

In 2016 startte de verbouwing, na een half jaar tekenen en plannen, toen het bewoonbaar was, trok het gezin erin. Het liefst zit Jeroen aan de keukentafel annex bar, zoals hij dit zelf noemt: „Hier gebeurt alles. Door diezelfde dakramen valt het daglicht binnen, wat vooral met een voorjaarszonnetje heerlijk is.”

Het tafelblad komt overigens uit een cafeetje aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Het past bij de woning, die geschiedenis ademt. Boven zijn de badkamer en drie slaapkamers, er is een kantoor en een grote garage. „Ik ben, naast interieurarchitect, beeldend kunstenaar, dus er komt nog een atelier.”

En dan nóg zijn er meters over. „In de toekomst bouw ik hier drie woningen.” Voor de kinderen is het net een speeltuin en ook Jeroen en zijn vriendin genieten enorm van de ruimte: „Het is hier heel stil en privé. Lopen we de deur uit, dan staan we in het hart van de stad.”

Woon jij ook bijzonder? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.