Premium

Hilversummer Ries de Winter verloor dochter Sofieke en zoon Abram: ’Ik denk nog elke dag aan ze’

Annette Horsman, Ries de Winter en Ramona Beemsterboer zijn de drijvende krachten achter Wereldlichtjesdag in Hilversum.
© foto studio kastermans/leon dakkus

Het is 41 jaar en 23 jaar geleden, maar er gaat geen dag voorbij dat hij niet aan ze denkt. Ries de Winter (74) uit Hilversum is voor altijd vader van Sofieke en Abram. Zijn dochtertje werd vijf dagen oud en zijn zoon overleed toen hij 22 jaar was. De Winter is even stil, vertelt dan zacht: „Gisteren zou Abraham 46 zijn geworden.”

Ries de Winter is coördinator van de Vereniging Ouders van een Overleden Kind (OOK) en een van de organisatoren van Wereldlichtjesdag op 8 december in Hilversum. De dag waarop wereldwijd alle overleden kinderen herdacht worden. „Het is voor lotgenoten fijn om bij elkaar te komen. De een wil dat heel snel na het overlijden van een kind, voor de ander duurt het misschien jaren voordat hij of zij erover wil praten met iemand”, zegt De Winter. Zijn dochtertje komt 41 jaar geleden na een onbezorgde zwangerschap ter wereld. „Ze is thuis geboren en direct na de bevalling bleek er wat mis. We zijn met haar naar het ziekenhuis gegaan. Ze was blauw en het was snel duidelijk dat dat niet door de kou kwam.” Vijf dagen na haar geboorte verliezen Ries de Winter en zijn vrouw Marleen hun dochtertje. Ze overlijdt in het ziekenhuis. „Ze bleek een erfelijke afwijking te hebben.”

Meer nieuws uit Gooi