Premium

Raadhuis uitgebrand: Obdamse leeuw ligt in brokken

1/3
Obdam

De afzetlinten, de geur van brand: Aan alles is te merken dat in het centrum van Obdam een grote brand is geweest. De ontzetting is groot, over het uitgebrande raadhuis en de gevallen leeuw.

Met die leeuw wordt een van de twee beelden bedoeld, die boven de voordeur lieten zien dat hier ooit het lokale waterschapshuis en het gemeentehuis onder één dak waren ondergebracht. Eén staat nog fier overeind. De ander stenen leeuw belandde door de bluswerkzaamheden in brokken op straat. Het lijkt voor de mensen die toekijken, wel een symbool van de vernieling die door de brand is aangericht.

Getrouwd

Er zijn veel ouderen die zelf warme herinneringen aan het raadhuis. ,,Ik ben hier zelf nog getrouwd”, weet Tiny Mooij-Neefjes. ,,En onze dochter ook. Het was zo’n mooi raadhuisje. Ook van binnen, echt heel bijzonder.”

Een andere Obdammer vertelt hoe hij zondag rond vier uur nog langs fietste. ,,Toen was er niks aan de hand, er brandde wat licht. Dus ze waren ergens mee bezig.” Een half uur later was het raak. Een van de buren vertelt hoe eerst rook door de dakpannen naar buiten kringelde. ,,Tien minuten later werden dat vlammen.”

De schade aan het rijksmonument raakt veel mensen diep in het hart. ,,Er is door de jaren heen al zoveel moois verdwenen”, klinkt het in koor. ,,En nou ons oude raadhuis.” Iedereen is benieuwd of de eigenaar van plan is om het pandje weer in de oude luister te herstellen.

,,Was het nu maar niet verkocht door de gemeente”, moppert iemand. ,,Dan weet je tenminste zeker dat er iets wordt hersteld. En nou moet je dat maar afwachten.”

Het raadhuis werd in 1874 in gebruik genomen en is ontworpen door de architect Bleijs, die in Hoorn ook de Koepelkerk tekende.

Interim-voorzitter Jaap Kroon van de stichting Oud Obdam-Hensbroek, diept die gegevens zo op. Ook hij geeft hoog op van het interieur. Zoals dat van de kleurrijke raadszaal, op de eerste verdieping. En anders wel de trap met een grandeur die bijna on-Westfries is.

Degelijks

,,Ik ben bang dat er niets meer van over is”, vertelt hij terwijl hij de puinhopen bekijkt. ,,Alles is daar uitgebrand. En nou is het afwachten hoe groot de schade aan de rest van het gebouw is. Ik kan alleen maar hopen dat architect Bleijs destijds ook in Obdam iets heel degelijks heeft laten bouwen. Wie weet kan het dan worden herbouwd. Daarbij: het is een rijksmonument. Er moet echt iets gebeuren.”

Het eerste dat volgens de Koggenlandse wethouder Caroline van de Pol moet gebeuren, is dat een inspectie helderheid moet geven hoe stevig de muren van het raadhuis nog overeind staan. ,,Pas dan weten we meer, en kan misschien de afzetting worden weggehaald.”

Toen Koggenland het monument verkocht, heeft Van de Pol als privépersoon ook nog serieus gedacht om hier te gaan wonen. ,,Omdat ik het gebouw en dat interieur zo mooi vond”, weet ze nog.

De eigenaar van het pand was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Zeer grote brand in oude raadhuis Obdam onder controle

Meer nieuws uit West-Friesland