Premium

Urker kotter gezonken door net dat achter wrak bleef haken: ’Op een kwade dag steekt zo’n wrak plots boven de zeebodem uit’

Urker kotter gezonken door net dat achter wrak bleef haken: ’Op een kwade dag steekt zo’n wrak plots boven de zeebodem uit’
De lichamen van de twee Urker bemanningsleden werden zondag aangetroffen in de stuurhut van de gezonken kotter.
© Foto Nationale Politie
Den Helder

De twee verdronken Urker vissers van kotter UK165 zijn donderdag om het leven gekomen doordat hun net achter een wrak is blijven haken.

Dat bevestigen redders van de KNRM in Den Helder. ,,Er liggen veel wrakken voor Noorderhaaks”, zegt secretaris Jouke Spoelstra van de KNRM-post Den Helder. Noorderhaaks, ook wel bekend als de Razende Bol, is een zandplaat in het Marsdiep. In feite is het een nieuw Waddeneiland dat zich aan het vormen is ten zuidwesten van Texel.

Mannen van de Helderse reddingspost van de KNRM rukten donderdagmorgen vroeg uit nadat er een noodmelding binnenkwam, gegeven door het noodbaken van de garnalenkotter Lummetje, met naamsein UK165. Twee vissers waren vlakbij de kust van Den Helder en Texel in doodsnood geraakt.

Spoelstra: ,,Het is een zeer verraderlijk gebied. De mast of ander deel van een wrak ligt onder het zeezand verborgen, maar door de werking van het getij steekt zo’n wrak op een kwade dag plots boven de zeebodem uit en dan kan het noodlot toeslaan als een visnet er achter blijft haken.”

Volgens Spoelstra en zijn voorganger Maarten Noot circuleert een filmpje op internet waarop de laatste vaarbewegingen van de Urker kotter te volgen zijn: ,,Elk vaartuig van enige omvang beschikt over een radiobaken”, legt Noot uit. ,,Op de website Marinetraffic zijn deze te volgen. Het signaal van de UK165 geeft aan dat de bemanning geprobeerd heeft het net los te varen van het wrak. Je ziet het baken, dat de locatie van de kotter aangeeft, een paar keer heen en weer gaan. Plots verschijnt op die plek een kruis, het schip is vergaan.”

Volgens wrakduikers is het wrak het Zweedse vrachtschip Ruth dat in 1942 door vliegtuigen van de RAF tot zinken is gebracht.

De redders van de KNRM zijn afgelopen vrijdag twaalf uur in touw geweest. ,,Het is voor onze mensen frustrerend dat de opvarenden niet geborgen konden worden”, vertellen Spoelstra en Noot. De weersomstandigheden op zee waren die dag verschrikkelijk slecht.

Marineduikers hebben de stoffelijk overschotten van de twee Urkers zondag uit de stuurhut kunnen halen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen