Bewoners van Sorghvliet in Andijk krijgen straks ’een eigen huisje’

Bewoners van Sorghvliet in Andijk krijgen straks ’een eigen huisje’
Zo gaat het nieuwe Sorghvliet eruit zien: twee appartementenvleugels, opgebouwd uit twee bouwlagen.
© Illustratie Het Grootslag
Andijk

Regelmatig blijven bewoners even staan bij het beeldscherm dat bij de receptie hangt. Daarop is te zien hoe de bouw van het nieuwe Sorghvliet in Andijk vordert. ,,Nog tien maanden voordat het wordt opgeleverd”, weet locatiemanager Sjors Kuipers. ,,Dat is voor de bewoners best lang, maar ze zien er erg naar uit.”

Dat enthousiasme komt voort uit wat woningstichting Het Grootslag en zorgorganisatie Omring aan de Sorghvlietlaan in petto hebben voor de ouderen in Andijk. Naast het huidige onderkomen van Sorghvliet, op de plek waar voorheen jongerenwoningen stonden, krijgen ze straks allemaal een eigen ’huisje’ met een aparte woon- en slaapkamer.

,,Vorige week hebben we voor de bewoners een informatiebijeenkomst gehouden”, vertelt Kuipers. ,,Met behulp van een 3D-tekening konden ze al even in het gebouw kijken. Hartstikke leuk. Zo krijgen ze er echt een gevoel bij.”

De reacties waren overwegend positief. ,,Je merkt dat mensen op deze leeftijd heel praktisch denken. Hoe werkt zo’n verhuizing dan? Hoe groot is zo’n appartement? En wat past daar allemaal in? Ze zullen straks flink meer ruimte hebben.”

Als minpuntje werd genoemd dat het mooie uitzicht op de vijver verdwijnt. ,,En de mensen in de aanleunwoningen vinden het lastig dat er geen restaurant meer zal zijn. Dat snap ik heel goed. Dat wordt anders. Kleinschaliger.”

Het nieuwe gebouw - dat gasloos wordt en met een waterpomp plus 306 zonnepanelen heel duurzaam zal zijn in energiegebruik - bestaat uit twee appartementenvleugels, opgebouwd uit twee bouwlagen. In totaal komen er aan de Sorghvlietlaan 32 individuele appartementen, verdeeld over vier woonetages.

Buurten

Iedere etage heeft een buurt- en ontmoetingskamer met terras of groot balkon. Daar zal ook gekookt worden. Elke bewoner beschikt straks over een woonkamer met een pantry (klein keukentje), een ruime slaapkamer en een badkamer.

,,Door het vormen van kleine buurten, kan er beter rekening worden gehouden met individuele wensen. Daarover gaan we ook nog met de bewoners in gesprek.”

Onlangs werden door mevrouw Van Gelder en meneer Tensen, respectievelijk de oudste en de langst inwonende bewoner van Sorghvliet, twee stenen in de gevel geplaatst.

Met deze ceremoniële handeling ging het metselwerk voor de buitenmuren van het nieuwe gebouw officieel van start. ,,We liggen op schema”, aldus Hans Kröger, directeur van woningstichting Het Grootslag. ,,Het is nog steeds de bedoeling dat we medio juli 2020 het gebouw opleveren.”

Wanneer de bewoners dan daadwerkelijk hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken? ,,De planning is in het najaar van 2020”, zegt Kuipers. ,,Dan gaan we echt verhuizen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons