Premium

440 handtekeningen tegen verdelen van kinderboeken Oostzaanse Bieb

440 handtekeningen tegen verdelen van kinderboeken Oostzaanse Bieb
Martin en Lucienne Rijks bieden de gemeenteraad een petitie aan om kinderboeken niet te verdelen.
© Erik Rietman Fotografie
Oostzaan

Dimar Rijks heeft maandagavond een petitie aangeboden aan de gemeenteraad van Oostzaan om kinderboeken te behouden voor De Bieb. Om de bibliotheek te moderniseren wordt de gehele kindercollectie vanaf 1 januari verspreid over de Oostzaanse basisscholen en kinderdagverblijven.

De Bieb verhuist de collectie om - naar eigen zeggen - dichter bij de doelgroep te komen. „Omdat de gemeente bezuinigt hebben wij geadviseerd de kindercollectie te verhuizen”, zegt directeur Marga Rosier.

Het echtpaar Martin en Lucienne Rijks kon zich niet neerleggen bij deze beslissing. Het begon daarom een petitie om de kindercollectie te behouden. „We snappen niet hoe een gemeente leesplezier wil bevorderen en tegelijkertijd de kindercollectie verspreidt.”

Het stel maakt zich zorgen over de effectiviteit van de nieuwe plannen. „De gemeente is van plan om op de scholen zogenoemde leesconsulenten aan te stellen. Ook om de boekencollecties te laten rouleren. Er lijkt echter geen animo bij de scholen te zijn om de boeken uit te lenen voor gebruik buiten de school. Ook betwijfelen we of de collecties af en toe worden vernieuwd en of er onder schooltijd genoeg tijd vrijkomt voor leerlingen om zelfstandig te lezen.”

De petitie is ondertussen al 440 keer ondertekend. Tijdens de commissieavond op maandag werd deze overhandigd aan wethouder Rob Monen. Rijks: „De petitie heeft al enig effect gehad. De gemeente heeft besloten om in ieder geval de collectie voor kinderen van nul tot vier jaar in de bibliotheek te houden. Dit vinden wij echter nog niet toereikend. We zijn pas tevreden als de volledige collectie in De Bieb blijft.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen