Premium

Boer Tom maakt een kleurrijk winterterras

Boer Tom maakt een kleurrijk winterterras
© Foto Erna Faust

Boer Tom (37) is bollenboer en tuinman van het tv-programma ’Eigen huis & tuin’ op RTL4. Tom woont samen met Marieke en zoontje Moos in de Kop van Noord-Holland. In Vrij deelt hij zijn kennis op groengebied. Hoe krijg je een bloeiend winterterras?

De bomen zijn kaal, de tuinplanten zijn in winterslaap… als je denkt dat de komende maanden saai zijn, heb je het mis. Met bijvoorbeeld winterviolen breng je heel eenvoudig kleur aan. Dit jaar zet ik winterbloeiende tuinplanten in potten op het terras en na de bloei krijgen ze een plekje in de tuin.

Er zijn tuinplanten die elk jaar weer opnieuw tot bloei komen in tegenstelling tot bijvoorbeeld een- of tweejarigen. Deze zogenoemde vaste planten zijn dus een vaste waarde voor de tuin, een aantal verliest tijdens het najaar zijn blad terwijl andere het hele jaar door groen blijven. Elk seizoen heeft zo z’n bloeiers. Denk aan hortensia’s in de zomer of herfstanemonen in het najaar. In de winter zijn dat bijvoorbeeld Helleborus, Gaultheria en Skimmia.

Prachtige kroon

De witte kerstroos (Helleborus niger) is een van mijn favoriete winterbloeiers. De plant heeft diepgroen blad en sneeuwwitte bloemen met in het hart een prachtige kroon van gele meeldraden. Je kunt ’m zowel in potten als in de border planten. Zet de kerstroos het liefst op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen er verschijnen.

Een andere, sierlijke winterbloeier is bergthee (Gaultheria). De plant zit in deze tijd van het jaar echt helemaal vol met rode besjes. Ook de ovale blaadjes zijn momenteel schitterend. Het grootste deel van het jaar zijn ze frisgroen, maar nu zijn de blaadjes dieprood tot purper. In het voorjaar verschijnen er nieuwe, frisgroene blaadjes en in de loop van de zomer heeft bergthee witte of lichtroze bloemetjes.

De sierwaarde van Skimmia zit ’m tijdens de wintermaanden in de vele bloemknoppen. Die zijn vaak rood of wit. Pas in maart gaan de knoppen open en verschijnen de bloemetjes die vaak ook een heerlijke, friszoete lentegeur hebben. In de zomermaanden zorgt de Skimmia voor een groen accent want pas diep in het najaar verschijnen de bloemknoppen weer.

Winterbloeiers kunnen prima in potten op het terras of balkon worden gezet. Belangrijk is om voor een goede afwatering te zorgen. Daarmee voorkom je dat de plant verdrinkt of bij strenge vorst kapot vriest. Zorg altijd voor een gaatje in de bodem van de pot en leg eerst een laag hydrokorrels op de bodem en dan pas de potgrond. Dan kan er weinig meer mis gaan.

Geen angst

Angst voor vorst (dankzij een goede afwatering!) is voor winterbloeiers onnodig. Ze kunnen dan wel wat slap hangen, maar zodra de temperatuur stijgt, komen de planten weer omhoog en bloeien ze dapper door. Ook qua verzorging hoef je niets bijzonders te doen. Misschien als het een droge winter wordt, af een toe een slokje water geven. Maar let op: natuurlijk niet als het vriest!

Als de kerstroos, bergthee en Skimmia over een paar maanden zijn uitgebloeid, haal ik ze uit de potten. Ze krijgen dan een plekje in de tuin waar ze de volgende winters gewoon weer tot bloei komen.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.