Lichamen bemanningsleden van bij Texel gezonken viskotter geïdentificeerd

Texel

Duikers hebben twee lichamen gevonden in de stuurhut van de gezonken viskotter UK165 Lummetje. De lichamen zijn geborgen, meldt de Landelijke Eenheid. De politie heeft inmiddels bevestigd dat het gaat om de twee vermiste opvarenden.

Het wrak van het schip ligt ten westen van de zuidpunt van Texel op zo’n 14 meter diepte.

De vissersboot uit Urk zonk donderdagochtend vroeg. Er waren twee bemanningsleden van 27 en 41 jaar aan boord. Het vaartuig werd donderdag al gelokaliseerd op de zeebodem, maar er kon niet worden gedoken vanwege onstuimig weer.

Zaterdag konden marineduikers voor het eerst naar het schip duiken. Zondag konden ze er voor het eerst ook naar binnen.

De gezonken viskotter wordt geborgen. Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat Zee en Delta weten.

Rijkswaterstaat zal toezien op deze operatie, maar de werkzaamheden niet uitvoeren. Deze worden uitbesteed aan een gespecialiseerd bergingsbedrijf. De planning wanneer een en ander moet gebeuren, wordt in de loop van komende week opgesteld.

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Urk is opgelucht dat er met de vondst van de twee lichamen een einde is gekomen aan de 'knagende onzekerheid' voor de familie.

"Namens het gemeentebestuur zal ik de condoleances over brengen aan de families. Ik hoop dat de lichamen na identificatie en onderzoek zo snel mogelijk aan de families vrijgegeven kunnen worden. De families kunnen nu afscheid nemen van hun geliefden en Urk kan daarin meeleven. Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot", zegt Bakker.

De vlag bij het gemeentehuis zal vanaf maandagochtend als teken van collectieve rouw halfstok hangen. Ook andere instanties wordt gevraagd dit te doen.

Bakker heeft ook een woord van dank aan iedereen die de afgelopen dagen heeft geholpen bij de zoekactie en de berging. "Er is met grote inzet en een hartverwarmende betrokkenheid gewerkt", aldus de burgemeester.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.