AZ zegt Den Haag gedag met zege op VVV [video]

Yukinari Sugawara (midden) viert zijn treffer samen met Oussama Idrissi.
© Foto ANP
Den Haag

AZ is zondagavond met een lach op het gezicht vertrokken uit Den Haag. In wat normaal gesproken het laatste thuisduel was in het stadion van ADO Den Haag werd er gewonnen van VVV-Venlo. Om tot die 1-0 zege te komen was er wel een flinke grimas nodig.

Het was de zevende zege van de Alkmaarse ploeg sinds het noodgedwongen op zoek moest naar een tijdelijke thuishaven. Vaak gingen die overwinningen gepaard met aantrekkelijk voetbal. Dat bleef uit tijdens het slotstuk in het stadion van ADO. De ploeg van trainer Arne Slot wilde wel voetballen, maar VVV werkte totaal niet mee aan een lekkere wedstrijd.

De Limburgers hingen negentig minuten lang met z’n elven voor het eigen doel. En hoewel AZ hierdoor bijna voortdurend de bal had, werden er te weinig gaatjes gevonden in de gele muur die VVV optrok voor het doel van keeper Thorsten Kirschbaum.

AZ begon tegen VVV met aan aantal mutaties in de opstelling. Natuurlijk was er het gat centraal achterin waarvoor de zware blessure die Pantelis Hatzidiakos donderdagavond opliep heeft gezorgd. Daar bovenop kwam kort voor de aftrap de ziekmelding van Fredrik Midtsjø. Het noopte Slot tot een aantal last minute omzettingen. Jordie Clasie speelde uiteindelijk op de plek van Hatzidiakos, Dani de Wit de vervulde de rol van Midtsjø, Calvin Stengs ging naar de nummer 10-positie én Yukinari Sugawara maakte het elftal compleet op de rechterflank.

Voor zand in de motor zorgde het niet. Daarvoor was de druk van VVV dus ook veel te pover. Sugawara zorgde er dan ook voor dat AZ halverwege op een dik verdiende voorsprong stond. Met een fraaie schuiver passeerde hij Kirschbaum in de verre hoek. De treffer werd gevierd met een steunbetuiging aan de onfortuinlijke Hatzidiakos. Sugawara toonde diens shirt met rugnummer 3 aan het publiek. Ook bij de opkomst van AZ werd de Griek al een hart onder de riem gestoken door zijn ploeggenoten. Alle spelers droegen een grijs shirt met een afbeelding van een juichende Hatzidiakos op de borst.

Na rust veranderde er niets aan het spelbeeld. Opnieuw omsingelde AZ VVV, dat alleen in de 69e minuut Marco Bizot een keer op de proef stelde. De doelman bracht met zijn been redding op een schot van spits Elia Soriano. En pal voor tijd was het invaller John Yeboah die van dichtbij over schoot. Verder speelde het duel zich volledig af op de andere speelhelft. Het verschil in balbezit vertelde het hele verhaal: 78 om 22.

Te weinig slaagde AZ er alleen dus in om voor gevaar te zorgen. Oussama Idrissi schoot kort na de pauze hard op Kirschbaum en Myron Boadu had onvoldoende controle over een pass van Calvin Stengs om serieus af te drukken, maar tot heel veel meer kansen kwamen de Alkmaarders niet.

Het ’Haags kwartiertje’ dat voor het laatst werd ingezet door de aanhang van AZ, net als het ’ADO bedankt’, bracht hier weinig verandering in. Ook met Ferdy Druijf voor de onzichtbare Boadu wist AZ vrijwel nooit een bres te slaan in de Limburgse muur. Toch leek er na 87 minuten nog een treffer bij te komen. Linksback Owen Wijndal had pech dat zijn inzet door een VVV’er van de lijn werd gehaald.

AZ: Bizot; Svensson, Clasie, Wuytens, Wijndal; Koopmeiners, Stengs, De Wit; Sugawara (87. Aboukhlal), Boadu (75. Druijf), Idrissi.

VVV-Venlo: Kirschbaum; Pachonik, Röseler, Kum, Janssen (87. Neudecker); Linthorst, Post, Van Ooijen (70. Sinclair); Opoku (79. Yeboah), Soriano, Wright.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen

Video uitgelicht