Premium

Optreden Gewoon Hazes Koor komt maar niet op gang in volle Bullekerk

Optreden Gewoon Hazes Koor komt maar niet op gang in volle Bullekerk
Het Gewoon Hazes Koor met op de voorgrond (vlnr) Jan Vayne, Joshua Prins en Mick Harren.
© Erik Rietman Fotografie
Zaandam

Een uitstekend pianist die wel zijn grootste successen, maar niet zijn lange haren is verloren, een in 2004 overleden volkszanger en andere artiesten zorgen dat het kerstoptreden van het Zaanse Gewoon Hazes Koor een volle Bullekerk opleverden.

Het geheel is prachtig vormgegeven. En ook de gastartiesten mogen er best zijn. Vayne, die zonder het lange haar waarschijnlijk nog door niemand herkend zou worden, blijft een uitstekend pianist. De 11-jarige Pietje Tomassen krijgt de zaal mee met ’ Ik zing dit lied’ van Jantje Smit en hoopt net zoals Jantje Jan werd ooit ook Piet te worden. Sasha Brouwers, die ooit deelnam aan een televisietalentenshow - maar ja, wie in Nederland deed dat niet - zingt ook prima. En Mick Harren benadert het unieke stemgeluid van Hazes af en toe heel dicht.

Toch wordt het niet het feest dat het had kunnen zijn. Doorgaans wil een dirigent zijn koor laten schitteren. Vaak in bijna schutkleuren gekleed staan ze weliswaar vooraan, maar wel in dienst van hun koor. Bij het Gewoon Hazes Koor lijkt het koor te dienen als achtergrondkoortje van dirigent Joshua Prins en zijn gasten. In een blauw pak dat fel contrasteert van het in donkere kleding gestoken koor, staat vooral hij in de spotlights deze zaterdagavond.

Het eerste nummer zingt hij zelf, ’Leef’ van de ’kleine’ André Hazes. Met wat vuurwerk en confetti wordt het nummer afgesloten. De sfeer zit er gelijk in. De vierhonderd bezoekers staan op van hun stoelen, richten hun mobieltjes op het podium of klappen in hun handen. Daarna begint Prins echter aan een monoloog die vele minuten duurt. Kennelijk acht hij dit nodig om alles te duiden en de muzikale gasten te verwelkomen, maar gevolg is wel dat alle aanwezigen van de weeromstuit weer gaan zitten.

En het is niet eenmalig, want ook na elk volgend nummer volgt een kleine conference. Na een half uur zijn amper drie nummers gezongen. Met het koor in een bijrol. Een koor dat volgens Prins ’hun kunstje doet’ en waarvan niet meer wordt verwacht dan dat ze ’gelijk beginnen en gelijk eindigen en wat daar tussenin gebeurt is niet zo belangrijk’. Een laagdrempelig koor heet het te zijn, en juist liedjes van Hazes lenen zich hiervoor, zingen uit volle borst. Maar de voet blijft op de rem, lijkt wel.

En dat is jammer, want de sfeervolle kerk, vooral gevuld met vrienden en kennissen van de koorleden, is wel in voor een feestje.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen