Premium

Ontlading groot bij AFC’34 na krankzinnig slot

Invaller Brian-Paul Tesselaar kopt de voorzet van Sercan Yilmaz binnen en brengt AFC'34 op gelijke hoogte met Zaanlandia.
© Foto Walter Oliemans
Alkmaar

In een krankzinnige slotfase is AFC’34 zondag tegen Zaanlandia ontsnapt aan een nederlaag om uiteindelijk juichend van het veld te stappen.

De Zaanse ploeg dacht in de toegevoegde tijd aan de winnende treffer te komen. Na een fraai schot van Jeremy Kho werd de bal echter door doelman Mike Wesselink uit de kruising getikt en uit de daaropvolgende hoekschop kopte Reino Kok de bal tegen de onderkant van de lat. Luttele seconden later schoot aan de andere kant Sercan Yilmaz op fraaie wijze de winnende voor AFC’34 binnen. De opluchting was groot bij de Alkmaarders, die door de driepunter Zaanlandia passeerden op de ranglijst en met SDZ in achtervolging op koploper Zouaven blijven.

,,Uiteindelijk hebben wij terecht gewonnen’’, was na afloop de mening van Job Dragtsma. De trainer van AFC’34 had gelijk dat de thuisploeg zeker in de tweede helft meer moeite deed om de wedstrijd te winnen dan de tegenstander uit Zaandam. Waar de Alkmaarders de aanval zochten (maar vaak te gehaast waren bij hun eindpass om echt dreigend voor het doel te worden), loerde Zaanlandia op de counter. ,,In de omschakeling zijn ze heel gevaarlijk met die snelle jongens’’, benadrukte Dragtsma. ,,Dat bleef voor ons achterin dus oppassen. Maar we hebben, inderdaad soms met wat geluk, stand gehouden.’’

Vermakelijk

,,Het kon alle kanten op’’, blikte trainer Ronald Dooijeweerd terug op de voor Zaanlandia zo teleurstellend verlopen periode aan het eind van de vermakelijke pot voetbal. ,,Ik denk dat het publiek vandaag de grote winnaar is, maar daar hebben wij nu niet zo veel aan. Eerlijk gezegd dacht ik zo’n tien minuten voor tijd dat we met een punt hier wel tevreden mochten zijn.’’

AFC’34 moest het zondag stellen zonder de geblesseerde topscorer Stefan Smal, waardoor de thuisploeg een aanspeelpunt in de voorste lijn miste. Mede daardoor maakte AFC’34 in de eerste helft een machteloze indruk, al was Mustafe Baré een keer dichtbij de openingstreffer. Zijn poging werd echter door Redouan Magouz van de doellijn gettrapt.

Dat Zaanlandia met een voorsprong kon rusten, dankte de ploeg aan een bevlieging van Jeremy Kho. Vanaf de linkerkant schoot hij de bal fraai bij de tweede paal binnen. Twee minuten later had hij ook de 0-2 moeten scoren. Hij speelde zich vrij voor het doel, maar stuitte op keeper Wesselink die met de voet redde.

Invaller

Na rust bracht AFC’34 met invaller Brian-Paul Tesselaar wel een speler in de spits. Hij kopte na een kwartier de bal binnen op sierlijke wijze binnen na een voorzet van Sercan Yilmaz. Na de gelijkmaker ging de thuisploeg op jacht naar meer, maar doelman Terry Bosma hoefde niet te capituleren. Tot die 95e minuut... AFC’34 was net met de schrik vrij gekomen toen Sercan Yilmaz twee tegenstanders uitkapte en met links de bal hard tegen de touwen joeg. De 2-1 zorgde voor een enorme ontlading bij de thuisploeg.

AFC’34: Wesselink, Koenders, Aykan, Staal, I. Yilmaz, Snijders (77. Van Sluis), Riemersma, Andelic (46. Tesselaar), Baré, El Yaakoubi en S, Yilmaz.

Zaanlandia: Bosma, Magouz, Meijer, Savastano, De la Porte, Mulder (85. Dragtenstein), De Graaf (77. Hoquee), D. Kho, Kuiper, J. Kho en Kok.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen