FC Uitgeest de reuzendoder in de eerste klasse A; nu ook De Zouaven verslagen op eigen veld

Keeper Patrick Schooneman kan de bal niet goed weg krijgen waardoor Max Dekker de 1-0 voor FC Uitgeest binnen kan tikken.
© Foto Ron Pichel
Uitgeest

FC Uitgeest is een beetje de reuzendoder in de eerste klasse A. Nadat eerst al op eigen veld SDZ was verslagen, werd zondag drie punten gepakt tegen koploper De Zouaven. Het enige wat de Uitgeesters zichzelf konden verwijten, was dat ze niet met grotere cijfers van de West-Friezen hadden gewonnen.

Want opvallend genoeg had Uitgeest niet heel veel moeite met Zouaven, dat vooral tegen zichzelf voetbalde. Met een beetje extra gas, had de score in de tweede helft veel groter uitgevallen.

Uitgeest kwam na tien minuten al kinderlijk eenvoudig op een 1-0 voorsprong. Zouaven was nog niet wakker, want de bal werd achterin maar niet weggewerkt. Daardoor kon Max Dekker van dichtbij binnen tikken: 1-0.

De West-Friezen kenden een uitstekende start in de eerste klasse, maar tegen Uitgeest verloren ze voor de tweede keer op rij. SDZ was vorig week sterker. Trainer Johan Rutz miste echter flink wat spelers en hij moest na bijna een half uur voetballer al wisselen na een blessure bij Noah Marsman. ,,Toen moest ik mijn hele achterhoede veranderen. Vlak voor de rust raakte ik ook nog eens mijn aanvoerder kwijt na een rode kaart.’’

Die straf was het grootste voorbeeld dat de spelers van Zouaven zich niet op hun eigen spel aan het richten waren. Roy Janssens moest bij een vrije trap van Uitgeest een stuk naar achter. Na een waarschuwing luisterde hij niet naar scheidsrechter Edwin Vlek, waardoor hij kon gaan douchen.

Daarvoor had Uitgeest al in de 36e minuut de kans gehad om op 2-0 te komen. Maar Mike Olgers schoot de makkelijk gegeven strafschop over.

Zouaven stelde daar echter maar een kans tegenover. Invaller Fabrizio Kruisland schoot na een mooie aanval op de lat.

Na rust leken de bezoekers het al snel op te geven. Maar het was ook de verdienste van Uitgeest dat Zouaven niet gevaarlijk werd. Zelfs in de blessuretijd, toen keeper Patrick Schooneman mee naar voren ging, kwam Uitgeest niet in de problemen.

Daar staat tegenover dat de thuisploeg de 2-0 maar niet kon maken. Dat was ook de enige kritiek die trainer Ton Pronk op zijn spelers kon hebben. ,,We hebben nog flink wat grote kansen gekregen, maar telkens werd de verkeerde beslissing genomen. Werd de bal teruggelegd, in plaats van zelf voor een schot te kiezen. Zelfs toen de keeper niet in zijn doel stond, konden we het niet goed uitspelen.’’

Maar Pronk kon wel trots zijn op de bergen werk die zijn spelers verzetten. Zo was hij vol lof voor middenvelder Osman Tosun, die werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd. ,,Hij is heel goed bezig.’’

Johan Rutz moest de nederlaag nog even verwerken. ,,We hebben natuurlijk vooral van onszelf verloren, maar we hadden ook het arbitrale trio niet mee. Bij de 1-0 stonden twee spelers buitenspel. Bovendien vond ik Uitgeest het slechtste team waar we deze competitie tegen hebben gespeeld.’’

FC Uitgeest: Bleeker, Putter, Vrouwe, Idema, Brouwer, Tosun, Smit (76. Hamaker), Olgers, Dekker, Duijn, Draaijer (90. Klaver).

De Zouaven: Schooneman, Lemmer, Marsman (25. Kruisland), Wagenaar (65. Bacaksiz), Sikkens, Jansen, Boukens, Janssens, De Winter, Van Tricht (75. Kaspers), Duijn.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland