Felle brand verwoest oude raadhuis in Obdam

De vlammen sloegen uit het Rijksmonument, waarvan een deel van de bovenverdieping instortte.© Foto DNP.NU

Paul Gutter
Obdam

Het voormalige raadhuis van Obdam is zondag door een uitslaande brand grotendeels verwoest. Er vielen geen gewonden.

De brand brak even voor vijf uur uit (video), vermoedelijk in een kamer links bovenin het Rijksmonument uit 1875. Volgens omstanders was de eigenaar op dat moment in het pand aanwezig. ,,Hij hoorde het brandalarm afgaan en liep naar buiten, maar op dat moment had iemand anders de brandweer al gebeld.’’

Een half uur later sloegen de vlammen uit het pand en kwam een deel van het dak naar beneden, waardoor de bovenverdieping instortte. Om die reden bluste de brandweer alleen van de buitenzijde, onder meer met een hoogwerker.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een aantal omliggende huizen werd uit voorzorg ontruimd omdat de brandweer bang was dat het vuur zou overslaan. Ook de bejaarde bewoners van het naastgelegen verzorgingshuis De Horstenburgh moesten hun kamers verlaten.

Even na 19.30 uur liet de veiligheidsregio weten dat er geen dreiging meer was voor het naastgelegen verzorgingshuis. Bewoners, die eerder uit voorzorg hun kamer moesten verlaten, konden weer terug.

Vanwege de hevige rookontwikkeling ging een NL Alert uit dat bewoners deuren en ramen gesloten moesten houden.

Bij de brand in het voormalige raadhuis van Obdam kwam veel rook vrij.© Foto DNP.nu

Rond kwart over zes leek de brand onder controle. In verband met het instortingsgevaar blijft de Dorpsstraat afgezet.

Locoburgemeester Caroline van de Pol prijst de hulpverleners en steekt bewoners een hart onder de riem.

,,Dit is vreselijk. Gelukkig hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, maar dit was een van de mooiste gebouwen van Koggenland.’’

Het raadhuis was tot 2008, de fusie met Wester-Koggenland, de zetel van de gemeente Obdam. In 2016 riep Van de Pol inwoners op om met een passende maatschappelijke bestemming te komen. Dat leverde geen concrete resultaten op.

Vorig jaar werd het Rijksmonument verkocht. De nieuwe eigenaar wilde er gaan wonen en de rest van het statige pand gebruiken als galerie/kunstatelier. Op 22 november was net een vergunning verleend om er een woning van te maken.

Er zouden ook al veel schilderijen in het pand aanwezig zijn geweest. Die zijn bij de brand vermoedelijk verloren gegaan. ,,De eigenaar ziet zijn droom vooralsnog in rook opgaan’’, concludeert Van de Pol.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen