Een traan voor iedere aidsdode ter wereld

Aidsactiviste Eliane Becks, de kleine Jacky, Angela Groothuizen en directeur Mark Vermeulen van het Aidsfonds bij de onthulling van het beeld op het Amsterdamse Beursplein.
© Foto Michel van Bergen
Amsterdam

- Iedere veertig seconden laat ze een traan. Een traan als symbool voor elke dode ter wereld die sterft aan aids. Een beeld van de huilende vrouw werd zondag onthuld op het Beursplein in Amsterdam.

Dat de onthulling juist op zondag plaatsvond was geen toeval, want het was Wereld Aids Dag. Dus alle aanleiding voor het Aidsfonds om aandacht te vragen voor aidsbestrijding en voor de 32 miljoen mensen zie er al aan zijn overleden.

Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds, zei bij de onthulling dat veel mensen in Nederland zich niet realiseren dat aids vooral in het buitenland nog een levensgroot probleem is. ,,Aids is echt nog niet voorbij. Het afgelopen jaar overleden 770 duizend mensen aan de gevolgen van aids. Dan hebben we het over 770 duizend geliefden, kinderen, broers en zussen. Dit beeld maakt dat getal zichtbaar. Als je al die tranen optelt, kom je tot dat indrukwekkende aantal. Daarom staat deze vrouw in een bassin van tranen.’’

De onthulling van het 3D-geprinte standbeeld gebeurde door drie vrouwen: aids-activiste Eliane Becks, de elfjarige Jacky (die leeft met hiv en haar moeder verloor aan aids) en zangeres en presentatrice Angela Groothuizen, ambassadeur van het Aidsfonds.

Showbusiness

Na de plechtigheid vertelde Groothuizen waarom ze zich al jaren verbonden voelt met de aidsbestrijding: ,,Toen aids pas opdook, zag ik vrienden en bekenden uit de showbusiness ziek worden en wegvallen. Voor de buitenwereld leek het eerst allemaal ver van hun bed, maar al gauw kwam het voor iedereen dichterbij en kreeg aids een gezicht. Gelukkig kwamen er na een jarenlange strijd eindelijk medicijnen, die in ons land levens konden redden. Maar dat betekent niet dat het probleem is opgelost, want nog altijd raken er in ons land mensen geïnfecteerd. En over de grens treft aids nu de allerzwaksten.’’

,,Met name in Afrika, Rusland en Oekraïne kost het virus elke dag levens. In sommige Afrikaanse landen is aids nu zelfs doodsoorzaak nummer één, vooral onder vrouwen en kinderen. Dankzij het Aidsfonds zijn er nu medicijnen, maar het grote probleem is die lang niet voor iedereen bereikbaar zijn en dat de patiënten niet altijd kunnen worden opgespoord. En dat moet snel gebeuren, anders wordt aids steeds groter en komt het keihard terug naar Europa. Dan gaan er nog veel meer mensen aan. We zijn er dus nog lang niet.’’

Aftrap

Voor het Aidsfonds was de onthulling de aftrap van een landelijke campagne met de titel ‘Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes’.

Directeur Mark Vermeulen: ,,Ons werk gaat door tot dit beeld stopt met huilen.’’

Meer nieuws uit Amsterdam