Trainer Coto na doelpuntloos gelijkspel Fortuna: ’Scorend vermogen is er gewoon niet, klaar’

Danyl Plasmeijer (links) en zijn teamgenoten van Fortuna balen van wéér een gemiste kans.

Danyl Plasmeijer (links) en zijn teamgenoten van Fortuna balen van wéér een gemiste kans.© Foto Ronald Goedheer

Peter van den Dongen
Wormerveer

Fortuna won weer niet, tegen DSOV werd het een doelpuntloos gelijkspel. Trainer Juan Fernandez Coto wist wel hoe dat kwam: „Wij belonen onszelf niet. Het scorend vermogen is er niet. Klaar.’’

Qua enthousiasme was er geen vuiltje aan de lucht, voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tussen Fortuna Wormerveer en DSOV uit Vijfhuizen. Omroeper Gerrit Best beloofde zijn gehoor een aantrekkelijke wedstrijd met een laag aan de hemel stralende zon en van welk zuchtje wind ook, niemand zou er enig hinder van ondervinden. De 22 hoofdrolspelers sloegen daarop bressen in elkaars linies, zadelden elkaar met veel elan in allerlei situaties op, maar na de 95 minuten durende voorstelling hadden de kleumende en klagende, in hun jas gedoken supporters nog steeds geen waar voor hun geld. Een klaagmuur langs de boorden van het Fortuna-veld zou voor hen geen slecht idee zijn, want bij de eindstreep stond het nog steeds 0-0.

,,Feit blijft dat wij te veel kansen nodig hebben om een goal te maken. Daar kan ik op dit moment als trainer weinig aan doen. Het enige is een organisatie zo goed mogelijk neer te zetten, waardoor wij geen twee tot drie goals tegen krijgen. Vorige week kregen wij er één tegen uit een corner, prima, vandaag nul. En dan nog diep in blessuretijd even die 1-0 maken! Of niet soms? Da’s alles wat ik kan doen.”

Coto refereerde daarbij aan de slotfase, waarin tal van zijn pupillen de bal voor het inschieten hadden. Maar alle verhitte pogingen strandden in een zekere vorm van beperkte schoonheid. „Dan win je met 1-0, en klaar! Dan piept niemand meer over die ’slechte’ wedstrijd. Zo simpel is voetbal ook. En zo lastig soms. Want als je niet scoort, dan wordt pas het écht lastig. DSOV was overigens levensgevaarlijk in de omschakeling. Dat heeft zeker wel kwaliteit aan boord.”

Rond de verwikkelingen in de eerste helft valt weinig te verhalen, of het moet Revinio Morsen zijn die al na vijf minuten op de bon werd geslingerd wegens commentaar op de leiding van de goedlachse leidsman Juroen Koene. Ook een opstootjekort voor rust, waarin Milan Klopper (doorgaans een speler die absoluut geen ’ellende’ aantrekt) een rol speelde. In zijn drang om een treffer te forceren, schoot hij pardoes tegen de voet van een tegenstander. En dat gaf natuurlijk mot, maar uiteindelijk hoefde niemand het veld op krukken te verlaten. Eind eerste helft ging Aaron Bruijn in de fout door de op Max Verstappen-snelheid liggende Lars van Rijn een poot dwars te zetten, met geel als gevolg.

Emre Bilgin stond zondagmiddag in de top drie van kanshebbers om een goal te maken. Maar oog in oog met net, doelman of verdediger wist de rappe aanvaller niet voor afronding te zorgen. Bilgin bereidde de vaste supporters alvast voor op de tweede helft van dit seizoen, waarin hij verbetering voorziet: „We hadden echt die drie punten moeten pakken. We gaan de goeie kant op, in de organisatie zijn we echt goed. Na de winterstop gaan we punten pakken, veel clubs weten dat wij goed kunnen voetballen. En dan gaan zij daarop anticiperen. We moeten gewoon meer opties creëren. Ik heb er alle vertrouwen in.’’

Fortuna: Suzulmus, Mac Donald, Bruijn (67. D. Morsen), Huwaë, R. Morsen, Plasmeijer, Bilgin, Heijnis, Klopper, Van de Poll (80. De Munnik), Hoogstra.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.