Premium

Duurzaam Dopper met vliegtuig naar Nepal

Duurzaam Dopper met vliegtuig naar Nepal
Dopper won in 2017 de ondernemersprijs Noord-Holland
© Archieffoto
Haarlem

Met het nagenoeg voltallige personeel vliegt de in Haarlem gevestigde duurzame-waterflesproducent Dopper begin komend jaar naar Nepal.

Zo’n veertig Dopper-werknemers zullen daar onder meer de projecten bekijken die het bedrijf ondersteund voor de verbetering van drinkwater. De reis wordt verdeeld over twee groepen gemaakt in februari en maart.

Al sinds de verkoop van de eerste waterfles negen jaar geleden ondersteunt Dopper schoonwaterprojecten van stichting Simavi in Nepal. Dopper werkt ook samen met Smart Paani, die waterfilterinstallaties in Nepal bouwt.

Het is volgens bedenker, oprichter en ceo Merijn Everaarts van Dopper belangrijk dat zijn mensen zelf kunnen ervaren wat het is om geen schoon water direct voorhanden te hebben, en met eigen ogen te zien wat de diverse projecten in Nepal inhouden om dat te verbeteren.

Die ervaring rechtvaardigt volgens Everaarts de - uiteraard - niet-duurzame vliegreis naar de Himalaya. „Het is geen snoepreisje, geen vrolijk personeelsuitje”, benadrukt hij.

Everaarts: „Het zou belachelijk zijn om dat te suggereren. Echt belachelijk! Sorry, ik word hier zelfs een beetje emotioneel bij. Mensen vliegen in een uur naar Majorca om daar lui in de zon te gaan liggen. Wij gaan op een voor ons belangrijke educatieve reis naar Nepal om zelf te ervaren en te voelen hoe het daar is.”

Hulp

In twee groepen zullen de Doppermedewerkers een bezoek brengen aan een gebied waar met hulp van Simavi watervoorzieningen zijn aangelegd. De reis gaat ook naar een streek waar dat nog niet is gebeurd, om helder te hebben wat nut en noodzaak van deze voorzieningen zijn.

Onveilig drinkwater is in Nepal nog altijd een grote bedreiger van de volksgezondheid. Het is onder meer veroorzaker van een levensbedreigende vorm van diarree.

Everaarts: „Ik ben inmiddels zelf een paar keer in Nepal geweest. Ik weet hoe de situatie daar is. Juist omdat wij hier als Dopper zo nadrukkelijk mee bezig zijn, vind ik het belangrijk dat onze medewerkers zelf voelen hoe het daar is. Het is dus een weloverwogen besluit om daar met zijn allen heen te gaan. Vanuit een eigen luxe Westerse stoel kijken naar een video over hoe arme mensen daar leven, is mij te makkelijk.”

Los van de vaste donatie van vijf procent van de netto omzet die Dopper jaarlijks doet aan de projecten in Nepal, wordt speciaal rond komende reizen nog eens 3.000 euro per persoon betaald aan het project dat bezocht wordt.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen