Duikers zoeken vrijdag niet naar vermiste vissers bij Texel wegens weersomstandigheden

Duikers zoeken vrijdag niet naar vermiste vissers bij Texel wegens weersomstandigheden
© ANP
TEXEL

Duikers zullen vrijdag niet het water in gaan bij het wrak van de gezonken Urker viskotter bij Texel. De Kustwacht meldt dat, zoals was verwacht, de weersomstandigheden dit niet toelaten. De gemeente Urk meldt dat er vrijdag mogelijk wel met sonarapparatuur wordt gezocht.

„Het is wachten tot de wind, golven en stroming zodanig afnemen dat er gedoken kan worden naar het wrak. Naar verwachting kan dat pas dit weekend”, aldus de Kustwacht. Donderdag werd al de verwachting uitgesproken dat het weer zo’n duikactie pas van het weekend toe zou laten.

Een vliegtuig van de Kustwacht vliegt vrijdag tijdens de reguliere patrouillevluchten wel extra over het gebied (foto). Een Kustwachtschip blijft in de buurt van de gezonken viskotter om uit te kijken en eventuele scheepvaart te waarschuwen voor het wrak.

Het schip ligt niet in de verkeersbaan. Er worden digitale boeien om het wrak heen gelegd om het te markeren voor de scheepvaart. Wanneer het weer het toelaat, worden ook twee fysieke markeringsboeien rondom het wrak gelegd.

Met een kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM is vrijdagochtend het strand vanaf Callantsoog tot aan Den Helder afgezocht naar aangespoelde spullen van de kotter, maar daarbij is niets aangetroffen.

Twee bemanningsleden van een Texelse reddingsboot raakten donderdag gewond toen de boot na het alarm uitvoer, meldt een woordvoerder van de KNRM. Tijdens de vaartocht trof de boot een hoge golf, en viel daarna in een zogenoemd golfdal van een meter of vijf.

Twee bemanningsleden vielen daardoor van hun stoel. De boot keerde terug naar het reddingstation, waarna een van de twee gewonden naar een ziekenhuis is gebracht. Hij is inmiddels weer thuis, maar moet een korset dragen, aldus de zegsman.

Lees ook: Gezonken vissersboot bij Texel is een drama voor Urk: ’Iedereen kent elkaar, dit heeft heel veel impact’

De vissersboot verdween donderdag vroeg. Daarop werd een zoekactie met helikopters, een vliegtuig en reddingsboten op touw gezet. Maar toen het donker werd en de actie werd gestaakt, waren de twee bemanningsleden, mannen van 27 en 41 jaar uit Urk, nog niet gevonden.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen