Frank de Boer heeft wijze lessen voor zijn ’schoonzoon’ Calvin Stengs: ’Laat je niet afleiden. Ik had me in Spanje meer op het voetbal moeten focussen’

Monnickendam

Ook aan de keukentafel heeft Frank de Boer vaak genoeg discussies over voetbal. Niet zozeer met zijn vrouw Helen of zijn drie dochters, maar wél met twee ’schoonzonen’.

Zo heeft AZ-talent Calvin Stengs een relatie met zijn dochter Beau. De Boer zat in het stadion toen Stengs onlangs debuteerde voor Oranje. Mocht het ooit van een grote buitenlandse transfer komen voor Stengs, dan kan hij leren van de ’fouten’ die zijn schoonvader maakte tijdens diens indrukwekkende loopbaan.

„Ik heb een prachtige carrière gehad, maar had er bij Barcelona veel meer uit kunnen halen. Ik had me in Spanje meer op het voetbal moeten focussen. Er kwamen constant ’vrienden’ langs. Die ging ik dan rondleiden, nam ik mee de stad in. Hoe verleidelijk ook, dat moet je allemaal niet doen. Laat je vooral niet afleiden. Dat is mijn advies aan jonge spelers, ook bij Atlanta.” Volgens De Boer kan Stengs ver komen als hij zo doorgaat. „Er zit ook gewoon een ’goeie kop’ op.” Lachend: „Anders was hij ook niet in de buurt gekomen van m’n dochter.”

Lees ook: Frank de Boer voelt zich in Amerika eindelijk weer echt voetbaltrainer: een gesprek over gouden spijkers, boze Zuid-Amerikanen en politieke spelletjes in Milaan

Beau’s zus Romy heeft een relatie met scheidsrechter Joey Kooij. „Met hem heb ik het vaak over wedstrijdsituaties. Hij is dan benieuwd hoe ik over een overtreding of penaltymoment denk.”

De Boer is duidelijk over wat hij als speler een ideale scheidsrechter vond: „Een scheidsrechter die je een beetje laat uitrazen. Voetbal is emotie. Sommige scheidsrechters komen meteen met een gele kaart aanzetten als je wat roept. Ik schold mannen als Dick Jol en Mario van den Ende helemaal verrot, maar dat duurde een seconde of vijf. Daarna moet je weer normaal doen. Een scheidsrechter moet snappen dat die emotie bij het spel hoort.”

Oranje

Overigens heeft Frank de Boer veel vertrouwen in goede resultaten van Oranje op het EK komende zomer.

,,Jonge gasten als Donyell Malen en Calvin Stengs zijn dan een halfjaar verder. De basis is sterk en er komt een hoop talent aan. Nederland kan van iedereen winnen. Alleen de rechtsbackpositie vind ik nog een heikel punt. Veltman doet het goed, maar is geen echte rechtsback. Kenny Tete is eenzelfde type als Veltman. Je wilt toch iemand die in balbezit ook wat kan brengen. Ik twijfel of Denzel Dumfries die kwaliteiten heeft. Wat dat betreft is het echt zonde dat Sergiño Dest van Ajax voor het Amerikaanse elftal heeft gekozen. Ik vind hem wel het ideale type voor de rechtsbackpositie bij Oranje.’’

Meer nieuws uit AZ