Greenpeace op ramkoers met gemeente over festival Schiphol

Schiphol Plaza. Greenpeace wil ook binnen actie voeren.
© anp
Schiphol

Greenpeace ligt op ramkoers met de gemeente Haarlemmermeer over het klimaatfestival dat op 14 en 15 december op Schiphol wordt gehouden. Dat mag buiten voor Plaza worden gehouden, maar niet binnen. Greenpeace trekt zich van dat verbod niets aan.

Schiphol had toegezegd een mooi plek voor de actievoerders te vinden voor hun protest festival. Niet voor het kantoor van de Schiphol Group, maar in het hart van de luchthaven. Dat is dus het plein voor Schiphol Plaza. De plek waar ook vakbonden wel eens protesteren rond cao-conflicten. Maar dat is steeds buiten.

Greenpeace wil echter binnen. „Waar de winkels zijn en het treinstation. Daar willen we een podium neerzetten”, verduidelijkt woordvoerder Bram Karst. „Maar vandaag heeft de burgemeester van Haarlemmermeer besloten dat er belangrijke beperkingen worden opgelegd: het protest van Greenpeace mag niet binnen in Schiphol Plaza plaatsvinden.”

Openbaar

Greenpeace is het daar niet mee eens. Campagneleider Dewi Zloch: „Wij gaan door met Protestival zoals gepland. Schiphol Plaza is een openbare ruimte en de meest centrale plek van het vliegveld. Het is heel gek als mensen die zich zorgen maken over grote vervuiler Schiphol, hun geluid niet mogen laten horen op de plek die er het meest toe doet. Daar gaan we niet mee akkoord. Dit is onaanvaardbaar.”

Er is door de burgemeester wel een plek toegewezen buiten bij Schiphol Plaza. Op deze toegewezen plek is er op zaterdag en zondag vanaf 13 uur ook een ondersteunende manifestatie. De gemeente Haarlemmermeer zal deze manifestatie buiten faciliteren. Maar de milieugroep zal ondanks het verbod toch ook binnen op Plaza aanwezig zijn. ,,Een echt podium is het mooiste, maar er zijn meer vormen mogelijk. Dat protest gaat gewoon door. De gemeente is bang voor de veiligheid, maar we trainen onze mensen en het is niet de bedoeling om passagiers te hinderen. Extra drukte moet Schiphol toch kunnen hebben’’, vindt Karst.

Veiligheid

Overigens is de kans groot dat de marechaussee een dergelijke actie meteen zal stoppen. ,,Daar gaan we niet op vooruit lopen. We zullen ongetwijfeld nog met Greenpeace verder overleggen’’, laat de woordvoerster van de Haarlemmermeerse burgemeester Marianne Schuurmans weten. ,,We snappen dat ze willen demonstreren, dat is ook hun recht, maar wij gaan over de openbare orde en veiligheid. Een podium binnen op Plaza met duizend demonstranten is niet veilig. Daar moeten ook tienduizenden passagiers doorheen.’’

Meer nieuws uit Amsterdam