Naaktchantage is booming, veel slachtoffers durven niet naar politie te stappen

Daders doen zich voor als leuk meisje en hebben maar een doel: jongens en mannen zo snel mogelijk uit de kleren kletsen en verleiden tot het sturen van naaktbeelden.
© Beeld uit preventiefilmpje Cybercrimeinfo.nl
Leiden

Steeds meer Nederlanders worden afgeperst met naaktbeelden. Vooral jongens en mannen worden vaker slachtoffer van geraffineerde sextortionbendes, signaleert hulporganisatie Helpwanted.nl. Hoe groot deze vorm van internetcriminaliteit precies is in ons land, is niet bekend.

Dat geeft landelijk politiewoordvoerder Robbert Salome ruiterlijk toe. „We vermoeden dat veel mensen uit schaamte geen aangifte doen. Daardoor blijft het aantal slachtoffers een dark number.”

Goudmijn

Complicerende factor is ook dat sextortion zowel afpersing kan zijn als een zedenmisdrijf. „Gaat het puur om geld, dan is het geen zedenmisdrijf”, zegt Salome.

Volgens hem is naaktchantage voor criminelen een goudmijn. „Net als vroeger het beroven van klanten in prostitutiebuurten.” Die slachtoffers zwegen ook, uit angst dat hun familie erachter kwam. Salome: „Niks nieuws onder de zon dus, behalve natuurlijk het gigantische bereik via internet.”

Onderzoek naar de omvang van online criminaliteit in Nederland staat nog in de kinderschoenen. Dit jaar verscheen voor het eerst het rapport Digitale Veiligheid en Criminaliteit.

De gezamenlijke inspanning het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de politie heeft tot doel cybercrime zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. 38.000 twaalfplussers werden ondervraagd.

Sextortion

In het 118 pagina’s tellende naslagwerk valt het woord sextortion niet een keer. Ook de meer ingeburgerde termen sexting (delen van seksueel getinte berichten en beelden) en grooming (digitaal kinderlokken) komen er niet in voor.

CBS-woordvoerder Maarten Bloem legt uit dat deze vergrijpen waarschijnlijk vallen onder het verzamelbegrip ’interpersoonlijke incidenten (seksueel)’. Van de 1,2 miljoen internetgebruikers die te maken hebben met online criminaliteit kampt 0,7 procent met seksuele incidenten.

Lees ook: Sextortion-zaak in Leidse regio: Met je piemelfoto in de tang

Voor het al langer bekende sexting, het delen van naaktbeelden, heeft de politie sinds vorig jaar een aparte registratiecode. Vorig jaar waren er landelijk 223 aangiften van het ongewenst verspreiden van blootbeeld, tot en met september dit jaar staat de teller op 190 aangiften van sexting.

Ook grooming komt vaker voor: 14 gevallen in 2017, 26 gevallen in 2018 en tot en met september dit jaar al 33 aangiften.

Zwaartepunt

Het aantal sextortionzaken dat de politie tot nog toe oploste, is op één hand te tellen. Zwaartepunt ligt in het gebied van de eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt.

Hier werden dit jaar drie bendes (Delft, Zoetermeer en Leiden) opgerold en ook was er een individueel geval in Wassenaar. In 2017 werd in West-Brabant voor het eerst een bende gepakt die zich bezighield met sextortion.

In Zuid-Holland zijn de afgelopen maanden drie afpersbendes opgerold. Toeval, volgens een woordvoerder van de regionale politie-eenheid Den Haag. „In ons gebied deden mensen aangifte.” De bendes hadden het uitsluitend gemunt op jongens en mannen en maakten mogelijk honderden slachtoffers.

Buitenlandse bendes

Directeur Arda Gerkens van Helpwanted.nl denkt dat buitenlandse bendes een nog groter gevaar vormen. Dat blijkt volgens de Haarlemse uit meldingen van slachtoffers die bij de hulporganisatie aankloppen. „Ze eisen bijvoorbeeld dat geld wordt overgemaakt naar de Kaaimaneilanden of Ivoorkust.”

De politie laat internationale bendes links liggen. Salome: „Wij pakken alleen de meest kansrijke zaken op.”

Lees ook: Leidse zaak rond afpersing jongens met naaktfoto’s omvangrijker dan gedacht: honderden slachtoffers

-> Sextortion-zaak in Leidse regio: Met je piemelfoto in de tang

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen