Budget 2020 bijna bij elkaar voor drafbaan: Zeven meetings gepland op Alkmaarderhout

De ’4,5 kilometer’ was ondanks het weer een groot succes.
© Archieffoto
Alkmaar

In april dreigden financiële problemen een einde te maken aan de Alkmaarse drafbaan. Maar op de kalender van 2020 prijken zeven meetings op de Alkmaarderhout.

De eerste Alkmaarse wedstrijd van het nieuwe seizoen is op zondag 1 maart. Zo lang hoeven de liefhebbers overigens niet te wachten, want op zaterdag 29 december wordt er gekoerst op het ovaaltje. ,,Dat moet een echte happening worden en dat geldt ook voor de meetings van volgend jaar. Iedere koersdag moet een feestje worden”, laat Robin Goudsblom weten.

Goudsblom vormt met Kees de Groot en Sierdje Schokker het bestuur van Seda. De Stichting Explotatie Drafbaan Alkmaar heeft de organisatie van de koersen overgenomen van het Drafbaanbestuur. De 4,5 kilometermeeting op 6 oktober was het eerste wapenfeit van Seda en die ging, ondanks het slechte weer, als een groot succes de boeken in.

Dat is het ook het streven voor de meetings die in 2020 op het programma staan. ,,We willen er elke keer iets speciaals van maken’’, stelt Goudsblom. ,,Zo zetten we op 1 maart de fokkers centraal en worden er bijvoorbeeld jaarling veulens en dekhengsten getoond. Voor tweede pinksterdag zijn we bezig om er een kampioenendag van te maken, waarbij meerdere toppikeurs aanwezig zullen zijn.”

De meeting op tweede pinksterdag (1 juni) is de derde van het jaar in Alkmaar. Daarvoor wordt ook gekoerst op tweede paasdag (13 april). Die twee koersdagen zijn een traditie in Alkmaar en de enige twee die nog op maandag gehouden worden. Naast 1 maart zijn ook de meetings 6 september, 4 oktober en 15 november op zondag. Op 4 oktober is de vier-en-een-halve kilometer. Het Alkmaarse programma wordt afgesloten met de kerstmeeting op woensdag 30 december. ,,We hebben met de baanbesturen van Groningen en Duindigt om tafel gezeten om niet in elkaars vaarwater terecht te komen. Iets wat vreemd genoeg nooit eerder was gedaan. Alles is in goede harmonie op elkaar afgestemd.”

Zeven à acht koersen is voor Alkmaar op dit moment prima, benadrukt Goudsblom. ,,Dan blijft het elke keer iets om naar uit te kijken. Maar veel vaker kan ook niet, omdat we ook te maken hebben met de hoeveelheid beschikbare paarden. We zijn wel aan het kijken of we op niet-koersdagen meer met de accommodatie kunnen doen.” Het enthousiasme van veel kanten is groot, stelt hij. ,,In totaal hebben we het over een benodigd budget van 150.000 euro. We zijn hard op weg om dat bedrag bij elkaar te krijgen.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar