Premium

Tekort aan agenten heeft gevolgen in Noord-Holland: politie legt opsporing soms stil, verkeerscontroles worden regelmatig geschrapt

Tekort aan agenten heeft gevolgen in Noord-Holland: politie legt opsporing soms stil, verkeerscontroles worden regelmatig geschrapt
De politie in Noord-Holland heeft te weinig medewerkers om alle zaken aan te kunnen pakken.
© Archieffoto
Alkmaar

Politiekorpsen in Noord-Holland leggen regelmatig opsporingsonderzoeken stil en schrappen geplande verkeerscontroles, omdat er te weinig agenten beschikbaar zijn.

Dat verklaart korpschef Anja Schouten van de eenheid Noord-Holland (3500 medewerkers in Noord-Holland Noord, Kennemerland en Zaanstreek-Waterland) naar aanleiding van vragen van het Noordhollands Dagblad.

Schaarste

Zij reageert op sluiting van politiebureaus en het inzetten van specialisten als ’blauw op straat’ in Amsterdam en elders. „Van schaarste is hier ook sprake”, beaamt zij de capaciteitsproblemen. „Dagelijks en in elke dienst worden wij gedwongen keuzes te maken.”

In Noord-Holland zijn eerder al diverse politiebureaus verdwenen. Dus moet via andere ingrepen ’lucht’ worden gecreëerd. Zo zet de politie vaak wijkagenten in op noodhulpdiensten.

Evenementen

Ook is de aanwezigheid bij evenementen sterk teruggebracht. „Zelfs dergelijke maatregelen zijn niet voldoende om de druk op werkroosters te verminderen”, constateert Schouten.

De politie Noord-Holland kampt door onder meer vergrijzing met een teruglopende bezetting. Daarnaast is sprake van een groeiend takenpakket. „We krijgen steeds meer bijkomend werk, zoals het beveiligen van demonstraties en bewaking bij rechtszaken en van justitiemedewerkers.”

Noodklok

Volgens Schouten is er een structureel agententekort. „Gezien de eisen die de samenleving nu en in de toekomst aan ons stelt, is de vastgestelde formatie niet toereikend”, luidt zij de noodklok.

Dat signaal wordt bevestigd door politievakbonden. „De nood is zo hoog dat meldingen niet altijd kunnen worden opgepakt. De sterkte is minimaal”, stelt Maarten Boeren, voorzitter van de afdeling Noord-Holland bij de ACP.

Rechercheurs

„Rechercheurs draaien mee op straat, dat is dagelijkse kost. Het komt regelmatig voor dat twee collega’s een gebied van 100.000 inwoners bestrijken. Of dat een politiewagen van een naburig korps een melding moet overpakken, omdat er een reanimatie gaande is.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen