Stop overbevissing nu: twaalf bekende Nederlanders gaan uit de kleren

Pip Pellens poseert met een makreel, een vissoort die ernstig bedreigd wordt.

Overbevissing is het vergeten milieuprobleem, schrijft campagnecoördinator Frederieke Vlek van Ourfish. Volgende week vergaderen de EU-ministers in Noorwegen over nieuwe visquota.

Volgende week vinden belangrijke onderhandelingen plaats in het Noorse Bergen. Europese lidstaten en Noorwegen stellen de nieuwe visquota vast. Eind dit jaar loopt ook de termijn af die aan overbevissing een eind moet maken. Nederland moet daarom nog flink aan de bak.

Afgelopen week gingen twaalf bekende Nederlanders uit de kleren om de naakte waarheid achter overbevissing te laten zien, onder andere Sophie Hilbrand, Monic Hendrickx, Inge de Bruijn en topchef Soenil Bahadoer. Ze vragen het publiek om een petitie tegen overbevissing te ondertekenen. Dit is daarvoor hèt moment, met nog krap een maand voor de wettelijke Europese deadline.

Dave Roelvink poseert met een kabeljauw een vissoort die ernstig bedreigd wordt.

Overbevissing lijkt een vergeten milieuprobleem. Media berichten wel over milieuonderwerpen als de klimaatcrisis, landbouw en plastic soep. Maar volgens recente wetenschappelijke onderzoeken is het beëindigen van overbevissing essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. Overbevissing is zelfs een grotere bedreiging voor onze oceanen dan de plastic soep, duidden vooraanstaande oceanenexperts verenigd in Friends for Ocean Action al eerder.

Uitgesteld

Hoog tijd voor de visfeiten op rij:

In 2013 spraken Europese ministers af om vóór 2016 een einde te maken aan overbevissing. Dat mocht alleen worden uitgesteld om gegronde sociaal-economische redenen en tot uiterlijk 2020. Toch werden maatregelen alsmaar uitgesteld. Daardoor wordt, met de deadline in zicht, nu nog steeds 41 procent van de vissoorten in de Atlantische Oceaan overbevist. Ook in onze Noordzee is nog altijd sprake van flinke overbevissing.

Tanja Jess poseert met een zeebaars, een vissoort die ernstig bedreigd wordt.

Kwetsbaar

In Bergen bepalen de EU-ministers ook de vangstlimiet voor de voor Nederland belangrijkste vissoorten: voor commercieel gevangen vissen als schol en tong waar het doorgaans goed mee gaat, maar ook voor kwetsbare bijvangstsoorten, zoals kabeljauw. En vooral om die laatste is veel te doen.

De Noordzeekabeljauw is een zogenoemd visbestand dat al sinds de jaren tachtig niet meer op een duurzaam niveau zit. Rond 2006 herstelde het aantal vissen zich iets en rond 2015 kwam de kabeljauw in de buurt van een duurzaam niveau. Toen zijn de vangstrechten ver opgekrikt en kreeg kabeljauw zelfs een Marine Stewardship Council (MSC) certificering voor duurzame visserij.

Isa Hoes poseert met een zeebaars, een vissoort die ernstig bedreigd wordt.

Maar nu blijkt dat er te vroeg werd gejuicht. Het bestand is inmiddels zwaar bedreigd, MSC heeft de certificering alweer ingetrokken, en dit jaar adviseerden wetenschappers om ruim 60 procent minder Noordzeekabeljauw te vangen. Serieuze stappen om kabeljauwherstel écht mogelijk te maken zijn dus hard nodig. Dat betekent beheer voor de lange termijn, en niet buigen voor korte- termijn economische belangen.

Ook de zeebaars kent een soortgelijke lijdensweg. Sinds vorig jaar is de toestand echt kritiek. Wetenschappers adviseerden tweemaal op rij om helemaal geen zeebaars meer te vangen. Sinds twee jaar mag er weliswaar weer een kleine hoeveelheid worden gevangen, maar het zeebaarsbestand staat er nog altijd even slecht voor.

Sophie Hilbrand poseert met een kabeljauw. De vissoort die ernstig bedreigd wordt.
© Foto’s Ourfish/Mike van den Toorn

Ook voor zeebaars is het dus tijd voor een langetermijn beheerplan, waarin het advies van de wetenschap wordt gevolgd en waarbinnen selectieve vormen van visserij, zoals met de handlijn, voorrang krijgen bij de vangstrechten-verdeling.

Gezonder

Als we zowel de commerciële als de bijvangstsoorten weer op een duurzaam niveau krijgen, maakt dat de Noordzee een stuk gezonder. Dat is niet alleen goed voor het zeeleven en het ecosysteem maar het helpt ook bij de strijd tegen klimaatverandering. De oceaan produceert de helft van onze zuurstof, neemt meer dan 90 procent van de overtollige warmte op en absorbeert een derde van de CO2-uitstoot.

Twee weken geleden concludeerde de Europese Raad dat de impact op de oceaan met onmiddellijke ingang verminderd moet worden, en dat er alles aan gedaan moet worden om de 2020 deadline voor een duurzame oceaan te halen.

Daarom is het echt tijd dat Nederland, met minister Schouten voorop, zich bij de komende visserij-onderhandelingen houdt aan de Europese wet en overbevissing ook in onze Noordzee uitbant.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.