Vermiste vissersboot bij Texel is gevonden met sonar, duikers kunnen vanwege het weer het water niet in

© Foto Glocal Media
© Foto Glocal Media
© Foto ANP
© Foto’s ANP
© Foto Glocal Media
© Foto Glocal Media
© Foto Glocal Media
Reddingboot Joke Dijkstra op archiefbeeld.
© Foto KNRM
1/8
Den Helder

De vermiste vissersboot uit Urk, de UK165 Lummetje, is gelokaliseerd met een sonar van de mijnenjager Zr. Ms. Makkum, dat laat het Ministerie van Defensie weten. De boot is gezonken en ligt op de bodem. Aan boord waren twee opvarenden uit Urk (27 en 41 jaar). Gevreesd wordt voor hun leven.

Een duikactie naar de vissersboot is donderdag vanwege het slechte weer en de hoge golven volgens De Kustwacht niet mogelijk. Ook vrijdag is de kans klein dat duikers het water in kunnen. „We gaan ervan uit dat dit zaterdag pas kan”, aldus een woordvoerder van De Kustwacht.

Collega-vissers, van onder andere Texel en Wieringen, zoeken naar de opvarenden. „Er wordt door alle schepen gezocht, boven ons vliegt de helikopter over”, vertelt Johan Daalder. Hij is aan boord van de TX34 Solo Gratia. „Vanmorgen lag iedereen nog te vissen. We waren onze week aan het afronden en waren al onderweg naar binnen toen we het nieuws hoorden. Op dat moment hebben we gevraagd of we konden assisteren.”

De collega-vissers varen in formatie langs de kust. „In een zo recht mogelijke lijn en we houden een bepaalde afstand, zodat onze gezichtsvelden overlappen. Zo kammen we het gebied uit.” Tot nu toe mocht dat nog niet baten. „We vonden alleen kleine wrakstukken, vismanden en emmers.” Daalder vermoedt dat de twee vermiste mannen nog in het wrak zitten. „Ik hoop dat we hoe dan ook vinden.”

De politie zoekt op de stranden of er mogelijk lichamen zijn aangespoeld.

Kotters met collega-vissers (oranje) varen in formatie langs de kust. Achter hen volgen twee boten van de Kustwacht en een van het KNRM (blauw). Het noordelijkste blauwe schip is de Zr. Ms. Makkum van de marine.
© Screenshot Marinetraffic.com
Ook op het Texelse strand wordt gezocht naar de opvarenden.
© Foto René Pop

Op de Visafslag Hollands Noorden in Den Helder zit de schrik er goed in, vertelt Bert de Groot. „De mannen waren vannacht aan het vissen naar garnalen. Het was de bedoeling dat ze die rond acht uur, half negen hier zouden komen lossen. Maar toen we hier vanmorgen aankwamen, hoorden we dat de kotter vermist was. Het is de nachtmerrie van alle vissers.”

Lees ook: Geen duikactie naar gezonken kotter donderdag vanwege slecht weer

De Groot: „We weten nog niet hoe dit afloopt, maar iedereen hier weet wel dat je een half uur in dat water al niet makkelijk volhoudt. Het is triest, het gaat echt om twee fantastische kerels. Ik hoop op een groot wonder.”

Volgens de Kustwacht kunnen de duikers door het slechte weer en te hoge golven niet het water in om definitief de bevestiging te krijgen dat het om de boot gaat. Ook kunnen ze onder water niet zoeken naar de opvarenden.

Het schip was donderdagochtend vroeg vertrokken vanuit Den Helder en vaarde daarna voor de kust langs. Vanaf de westkant van Texel zond het een noodsignaal uit en sindsdien is het niet meer gezien.

Lees ook: Gezonken vissersboot bij Texel is een drama voor Urk: ’Iedereen kent elkaar, dit heeft heel veel impact’

De zoekactie wordt gecoördineerd door de Kustwacht in Den Helder en de Helderse KNRM-reddingboot Joke Dijkstra. Ook andere reddingseenheden en collega-vissers zochten mee. In de lucht zijn afwisselend twee SAR-reddingshelikopters van vliegkamp De Kooy in Den Helder actief en een kustwachtvliegtuig.

Ter plaatse hadden reddingswerkers een vlot aangetroffen en lichtjes van reddingsvesten. Op het vlot zijn geen opvarenden aangetroffen. De Lummetje staat ingeschreven in de gemeente Urk, maar bij het bedrijf was niemand bereikbaar voor commentaar.

Het marineschip ter plaatse zocht met onderwaterapparatuur zoeken naar de visserskotter, die verdween tussen Texel en Den Helder. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gezegd.

Het weer op de locatie, zo’n 7 kilometer voor de kust van Texel, is slecht. Er is een windkracht 5 à 6 en er zijn golven van 1,5 tot 2 meter hoog. Het marineschip, de Zr. Ms Makkum, heeft sonarapparatuur en duikers aan boord. Met die sonar hebben ze de bodem afgespeurd.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar het vergaan van visserskotter UK-165 Lummetje bij Texel. Een woordvoerster van de raad zei dat een onderzoek bij dit soort scheepvaartincidenten verplicht is.

Lees ook: Geen duikactie naar gezonken kotter donderdag vanwege slecht weer

Meer nieuws uit Den Helder e.o.