Invaller Ferdy Druijf reddende engel van AZ: twee goals van spits verzekeren club van langer verblijf in Europa [video]

Den Haag

Het sprookjesboek van AZ wordt dikker en dikker. De ploeg van trainer Arne Slot voegde er donderdagavond het voorlopig mooiste hoofdstuk aan toe. In een knotsgekke slotfase schoot invaller Ferdy Druijf AZ van een kansloze 0-2 achterstand tegen Partizan Belgrado naar een gelijkspel (2-2) én naar de knock-outfase van de Europa League.

Al weken was de defensie van AZ niet te passeren. Juist tegen Partizan, een wedstrijd waarin ’de nul’ een ticket voor de knock-outfase van de Europa League betekende, ging het mis. Binnen een half uur lag de bal twee keer achter doelman Marco Bizot. Het was de opmaat voor een desastreuze avond. Althans, dat leek het lang te zijn.

Opeens diende de eerste Europese nederlaag van het seizoen zich aan. Niet langer ook was AZ al geplaatst voor de volgende fase van het bekertoernooi, er zou op de slotdag van poule L - drie dagen voor de topper tegen Ajax - ook gewonnen moeten worden op Old Trafford van Manchester United.

Nog voordat de bal rolde in het stadion van ADO Den Haag kende de avond nog wel zo’n hoopvol begin. Manchester United verloor van FC Astana. Niet alleen had AZ overwintering om voor te spelen, maar ook de koppositie in de groep.

Spelen op een gelijkspel, dat zit niet in het DNA van dit AZ, en dus ging de thuisclub in de hoogste versnelling van start. Het swingende voetbal dat dit al het hele seizoen oplevert was nu echter niet te zien. Daarvoor was AZ te slordig en ging er te veel fout.

Seydouba Soumah rent juichend weg als hij Partizan Belgrado op 0-2 heeft gezet na een cadeautje van AZ.
© Foto ANP

Partizan, negentig minuten lang hartstochtelijk aangemoedigd door een vol vak supporters, profiteerde er dankbaar van. Helemaal omdat het door AZ geholpen werd, vooral bij de tweede treffer. De thuisclub ging achterin opzichtig in de fout en deed zo de treffer cadeau aan Seydouba Soumah.

Kon het allemaal nog erger voor AZ? Ja, zo bleek na de rust. Nog veel erger zelfs. Ook toen waren de eerste én de beste kansen voor Partizan, dat koud uit de kleedkamer al de paal raakte. Nog erger werd het toen Pantelis Hatzidiakos na iets meer dan vijf minuten kermend van de pijn achterbleef op het kunstgras na een duel aan de zijlijn. Met de handen voor zijn gezicht werd de Griek afgevoerd per brancard.

Met de handen voor zijn ogen wordt Pantelis Hatzidiakos geblesseerd afgevoerd per brancard.
© Foto ANP

En ook daar bleef het niet bij. Met nog zeven minuten te spelen kreeg Myron Boadu zijn tweede gele kaart. AZ met 0-2 achter, met tien man én straks tegen Manchester United dus zonder de eerste spits.

In de slotfase maakte Druijf aan alle ellende een einde. De voor Hatzidiakos ingevallen spits tekende twee minuten voor tijd voor de 1-2 en opeens kreeg AZ de geest. Oussama Idrissi, even eerder al hard op de lat, schoot op de paal en toen was het helemaal bal. Mede door de lange blessurebehandeling van Hatzidiakos kreeg AZ ruim de tijd om te stormen. In die zeven minuten maakte AZ er een duel van dat naadloos past in het onwerkelijke seizoen waaraan het toch al bezig is. Druijf was de man die het Cars Jeans Stadion in vuur en vlam zette door diep in blessuretijd nog een keer te scoren: 2-2.

Druijf in extase: met twee goals schiet hij AZ langs Partizan én naar een langer verblijf in Europa.
© Foto ANP

Meer nieuws uit AZ