Over Liefde: We waren lang voor die kus al verbonden

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat in ’Over liefde’ op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Richard zag het niet lukken met de liefde en zou vrijgezel blijven. Toen kwam hij Nikki tegen.

Hij dacht dat hij niet geschikt was voor de liefde. ,,Veel te veel een mij om ook een wij te kunnen zijn. Veel te snel uitgekeken. Verder aan het kijken. ’Je hebt gewoon bindingsangst’, zeiden mensen tegen me. Want ik stap in relaties, maar er ook net zo snel weer uit.’’

Richard (36) wil graag over de liefde praten. Hij heeft een queeste achter de rug. Eén die begon bij een stukgelopen relatie en eindigde op de bank bij Nikki.

„Als je me zou moeten beschrijven in de liefde, zou je me mislukt kunnen noemen. Het was altijd kortstondig. Ik volg mijn gevoel en begin snel iets met een vrouw, maar als het gevoel weg is, volg ik dat ook. Om me heen hoorde ik altijd dat dat het moment is om ervoor te vechten. Dat je eraan moet werken als de eerste verliefdheid is weggeëbd. In mijn vorige relatie besloot ik dat te doen.

Over Liefde is een rubriek in Vrij, hét nieuwe weekendmagazine: lees hem hier gratis.

Zij en ik waren heel verschillend. Ik ben graag op mezelf en ga wel eens in mijn eentje lunchen of naar een concert. Dat vind ik fijn. Maar altijd als ik voor mezelf koos, leidde dat tot een discussie. Ze trok aan me. En ze was erg jaloers. Als ik met een andere vrouw praatte, dan zag ze dat als een bedreiging. Het was nergens voor nodig. Maar hoe meer ik voelde dat ik me alleen op haar mocht richten, hoe meer ik me wilde terugtrekken.

Wie ben je zelf nog als je je constant aanpast aan die ander? Ik vroeg me op een gegeven moment af of ik mezelf nog wel was of dat ik de relatie was geworden die ik zo nodig moest redden. En ik besloot weg te gaan. Daarna wilde ik het onderzoeken. Misschien had ik wel gewoon bindingsangst. Misschien lag het wel aan mij. Als ik erover las kon ik alles afvinken. Vermijden haar familie te ontmoeten, graag dingen voor jezelf plannen, zelden de zogenaamde volgende stap in je relatie willen nemen. En toch voelde ik ook dat het niet zo was.

Het duurde een aantal maanden. Voor het eerst in tijden geen vriendinnen, geen scharrels, liefde of intimiteit. Alleen ik en heel veel vrienden. Ik stond voor de keuze in therapie te gaan of toch misschien eerst te praten met mensen die me goed kennen. Ik wilde weten hoe zij me zagen en hoe ze over het leven en de liefde dachten. En uiteindelijk nam ik alles onder de loep. Mijn werk, wat ik doe, wie ik ben en wat echt belangrijk is. Uiteindelijk ben je alleen. Zelfs als je een relatie hebt en goede vrienden: je bent zelf degene die de keuzes moet maken. Zelfliefde, voor jezelf zorgen, dat is het belangrijkst. Ik besloot te gaan hardlopen en de Dam tot Dam uit te lopen. Daarna wilde ik in mijn eentje op vakantie.

Nikki was in die periode één van de vrienden waar ik veel mee sprak. Over alles eigenlijk, het was puur vriendschappelijk. We trokken echt naar elkaar toe en deden veel dingen samen. Het was anders dan met daten, waar je toch altijd net even meer doet om je beste zelf te zijn. Bij Nikki, juist omdat we vrienden waren, juist omdat ik geen behoefte had aan meer, was ik gewoon helemaal wie ik ben.

Op vakantie dacht ik na. Er was rust om dingen nog scherper te zien en ik kwam helemaal zen terug. Maar tijdens mijn vakantie moest Nikki afscheid nemen van haar opa. Zo snel mogelijk nadat ik geland was, ging ik naar haar toe. Ik troostte, we praatten en ze zoende me. Het was fijn en verwarrend. Want mijn verstand zei dat we onze vriendschap zouden vergooien. Maar mijn gevoel... Ik dacht eerst dat die kus alleen troost was. Maar misschien, juist omdat ze zo verdrietig was en misschien omdat ik zo zen was, stonden we precies die avond open voor elkaar.

Bij Nikki kan ik wij zijn en toch gewoon mij zijn. Ik hoef me niet anders voor te doen en ik hoef niet aan verwachtingen te voldoen die ik niet waar kan maken. Het enige wat zij verwacht is dat ik Richard ben. We waren lang voor die kus al verbonden en ik voel geen enkele angst.”

Wil jij ook iets kwijt over liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.