Premium

Waar liggen de grenzen bij DNA-knippen?

Door DNA te 'knippen' met de technologie Crispr-cas9 kunnen genen worden bewerkt. Zo is ook deze albino-hagedis ontstaan.
© Foto's AFP/Science Photo Library

Er is nauwelijks een maatschappelijke discussie over de ontwikkelingen in de biotechnologie, stelt Robert Zwijnenberg, hoogleraar Art and Science Interaction aan de Universiteit Leiden. Hij vindt het zorgelijk omdat er ook ethische vragen zijn die volgens hem publiekelijk besproken moeten worden.Hoever mogen we bijvoorbeeld gaan met het aanpassen van het DNA van embryo’s? Zwijnenberg: „De wetenschap gaat door en wij hebben daar nauwelijks grip op.”

Het is eind november precies een jaar geleden dat de Chinese onderzoeker Jiankui He wereldkundig maakte dat hij de genen van een embryo-tweeling had veranderd om de kinderen hiv-resistent te maken, met behulp van de technologie crispr-cas9. De tweeling, genaamd Lulu en Nana, wiens vader met hiv was geïnfecteerd, werd in oktober geboren. Het nieuws leidde tot veel verontwaardiging onder wetenschappers en in de internationale media. Hoewel onderzoekers over de hele wereld bezig zijn met crispr-cas9, is het in vrijwel alle landen verboden om embryo’s waarvan het DNA is aangepast met crispr, te laten volgroeien en geboren te laten worden.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.