Spoorovergang Lambert Veenspad Hilversum dicht, voortaan zes minuten om via Maartensdijkseweg

Het hek gaat dicht, de overgang is voorgoed gesloten.  foto’s kastermans

Het hek gaat dicht, de overgang is voorgoed gesloten. foto’s kastermans© foto’s kastermans

Leander Mascini
Hilversum

ProRail heeft donderdag een van de twee onbewaakte spoorovergangen in Hilversum gesloten. Er is een groot hek geplaatst bij het Lambert Veenspad.

„Deze spoorwegovergang is niet meer van deze tijd”, legt Kees Rutten - regiodirecteur van Prorail - uit. „Het spoor oversteken zonder beveiliging gaat niet meer.”

Hij vertelt dat het sluiten van deze overgang met wat korte klappen mogelijk was. Niet alleen omdat de gemeente Hilversum voor een sluiting was, maar ook omdat er dichtbij een alternatief aanwezig is. „Naar de volgende overweg (bij de Maartensdijkseweg, red.) is het zo’n zes minuten lopen. Dat is acceptabel.”

De afgelopen jaren vond er bij deze overgang een dodelijk ongeluk plaats. Eenincident met een politieauto liep net goed af. Daarom zijn er donderdagochtend hekken geplaatst. Ook zijn alle palen en borden vakkundig uit de grond getrokken. Alleen de kleine verhoging tussen de rails zit er nog, die wordt later weggehaald.

„Ik ben er erg blij mee”, aldus wethouder Annette Wolthers. „Onbewaakte spoorovergangen zijn niet meer wenselijk.”

De huidige gebruikers moeten de komende tijd zes minuten omlopen om gebruik te maken van de onbewaakte overgang aan de Maartensdijkseweg, maar de bedoeling is dat ook deze verdwijnt. Een tunnel onder het spoor moet ervoor zorgen dat er geen ongelukken meer gebeuren. Deze zou over twee jaar klaar moeten zijn.

Buurtbewoner Hans van Looveren snapt dat de overweg gesloten is. „Ik loop iedere dag een rondje met mijn hond, dan steek ik hier het spoor over. Via de andere oversteek loop ik dan weer terug. Nu wordt dat rondje anders, dat geeft niet.”

Bij de overgangen kwamen sinds 1992 vijf mensen om het leven bij een ongeluk. Drie keer liep het nog net goed af.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen