Een beetje uilenpoep en wat fladderende vleermuizen zorgen voor vertraging: woningbouw aan Delftweg in Tuitjenhorn begint half jaar later

Tuitjenhorn

Nieuwe huizen bouwen aan de Delftweg in Tuitjenhorn? Dat mag. Maar eerst even een nieuwe rustplaats maken voor die ene verdwaalde uil.

De gemeente Schagen heeft het onlangs te horen gekregen na onderzoek van de plek waar aan de Delftweg in totaal zestig nieuwe huizen moeten komen.

Het resultaat: er kan pas een half jaar later worden begonnen met de nieuwbouw. ,,We hadden gehoopt in april te starten met de bouw, maar dat wordt nu waarschijnlijk pas augustus 2020’’, meldt wethouder Jelle Beemsterboer van ruimtelijke ordening.

Gesaneerd

De gemeente Schagen werkt al jaren aan de nieuwbouwplannen aan de Delftweg. Daar wordt een oud kassencomplex gesaneerd van zaadveredelaar Nickerson Zwaan (nu Hazera). Er komen 34 huizen in de sector ’sociale woningbouw (betaalbare huur- en koopwoningen) en 36 reguliere koophuizen.

Aanvankelijk hoopte Schagen eind dit jaar te starten met de bouw, maar die planning werd al niet gehaald. Ook door de nieuwe startdatum van april 2020 kan dus nu een streep. Onderzoekers hebben op de bouwplek uilenpoep gevonden, wat er volgens Beemsterboer op wijst dat ’er minstens één keer een uil heeft gerust’. Ook blijken er vleermuizen rond te vliegen.

Kasten

De gemeente moet nu voor de uil een alternatieve rustplaats maken. Om de vleermuizen tegemoet te komen worden er in de directe omgeving van de bouwplek speciale kasten opgehangen. Na een aanvullend onderzoek hoopt Beemsterboer dan groen licht te krijgen om in augustus daadwerkelijk met de bouw te starten.

Meer nieuws uit Schagen e.o.