Aantal leerlingen vrije scholen groeit, maar nieuwe middelbare vrije school is nog ver weg

Aantal leerlingen vrije scholen groeit, maar nieuwe middelbare vrije school is nog ver weg
IJmond

Met de groei van het aantal leerlingen in de regio dat naar vrije basisscholen gaat, neemt ook de druk op de middelbare vrije scholen toe. Alleen, een nieuwe middelbare vrije school in de IJmond of Haarlem beginnen is heel lastig.

Dat zegt rector Jos Reckman van het Rudolf Steiner College in Haarlem. Met belangstelling heeft hij kennis genomen van de plannen voor een nieuwe vrije basisschool in IJmuiden: Waldorf aan Zee. Die moet in februari beginnen onder de vleugels van schoolbestuur Atlant Basisonderwijs in de bestaande basisschool Het Kompas. Reckman: „Het zorgt er op termijn wel voor dat de druk op de bestaande middelbare vrije scholen nog verder toeneemt.” De belangstelling is nu al groter dan de school kan behappen. „We loten op onze school al zeven jaar leerlingen uit. Dat komt ook doordat leerlingen die van een vrije basisschool komen voorrang hebben bij ons. Het zou goed zijn als de leerlingen van vrije basisscholen ook door kunnen op een middelbare vrije school.”

Lees ook: Op de vrije school ’kan een kind nog kind zijn’

Dat wordt dus steeds moeilijker. Hoewel de IJmuidense basisschool begint met een of twee kleuterklassen, lijkt het een kwestie van tijd voordat ook die school uitgroeit tot een volwaardige vrije school. De andere dichtstbijzijnde vrije basisschool in Castricum is de afgelopen twee jaar gegroeid van dertig naar 120 leerlingen. Op dit moment kunnen leerlingen naar de middelbare school in Bergen, Haarlem (Schalkwijk) en Amsterdam. Bij gebrek aan middelbare vrije scholen komen leerlingen nu al van verre. Reckman: „Wij hebben zelfs een leerling uit Zaandam.” De twaalf vrije scholen in Noord-Holland die onder schoolbestuur Ithaka vallen hadden op 1 oktober 2018 in totaal 2402 leerlingen, aldus het jaarverslag uit 2018. De verwachting is dat het aantal leerlingen doorgroeit naar 2700 de komende drie jaar.

Het liefst zou er nog een middelbare school bij moeten komen. „Ik zou dolgraag nog een vestiging in Haarlem-Noord of de IJmond beginnen”, zegt Reckman. Toch is dat lastig. „Als je als schoolbestuur buiten drie kilometer van de huidige school een nieuwe school wil beginnen, moeten andere schoolbesturen daarmee instemmen. Die doen dat niet omdat dat ten koste gaat van hun eigen school.” Een andere oplossing is om samen te werken met een ander schoolbestuur. „Dat zou een optie zijn inderdaad”, zegt Reckman. „Er is wel eens contact geweest met Dunamare.”

Dat bevestigt Albert Strijker, voorzitter van het college van bestuur van Dunamare die veel scholen in de regio heeft. Strijker zegt dat het aan de orde is geweest bij het overleg van schoolbesturen in de IJmond en de Haarlemse regio. „We hebben inderdaad wel eens gekeken naar de mogelijkheid om een school van kleur te laten verschieten, zoals dat heet. Maar onderzoek wees toen uit dat die vraag er op dit moment nog niet is. De vraag naar vrije schoolonderwijs lijkt er iets meer te zijn voor leerlingen op jonge leeftijd dan in het voortgezet onderwijs. Dus we hebben toen besloten om het nog even te laten rusten. Je moet ook voorkomen dat je een nieuwe vrije school begint die op termijn weer leeg komt te staan. We hebben trouwens geen principiële weerstand tegen een vrije school.”

Meer nieuws uit IJmond