Labyad ziet nu echt hoe snel het bij Ajax gaat [video]

Zakaria Labyad in actie tegen Heracles.
© ANP
AMSTERDAM

Het zou goed kunnen dat Zakaria Labyad woensdagavond de uitwedstrijd van Ajax tegen Lille OSC in de Champions League niet helemaal uitspeelt. "Als ik weer mag beginnen, dan zal ik me voor 100 procent geven", zegt hij. "En dan zien we wel hoe lang ik het volhoud. Het gaat namelijk niet om mij, maar om ons team."

"Kijk", zegt de 26-jarige aanvaller; "Als ik op 80 procent ga voetballen, dan speel ik iedere wedstrijd wel uit. Maar dat zou niet goed zijn voor Ajax. Zeker in de Champions League is dat niet voldoende. Maar ik voel me steeds sterker. Ik ben op de goede weg."

Labyad komt van ver. Vorig jaar kwam hij nauwelijks voor in de plannen van trainer Erik ten Hag. Ook dit seizoen leek een basisplaats ver weg, totdat David Neres plotseling een vervelende knieblessure opliep.

Twee weken geleden tegen FC Utrecht kreeg de aanvaller zijn eerste speelminuten van het seizoen en zaterdag mocht hij eveneens starten tegen Heracles Almelo.

Zelfs de meest pittige trainingen laten zich niet met wedstrijden vergelijken, zo merkte Labyad ook tijdens het gewonnen thuisduel met Heracles (4-1). Na 70 minuten moest hij naar de kant, met kramp in beide kuiten.

"Op de bank was het vaak genieten van dit Ajax. Maar als je mee mag doen, dan zie je pas hoe snel alles gaat. Kijk eens hoe Hakim gas geeft en met wat voor een zelfvertrouwen hij speelt", zegt hij over zijn maatje Ziyech. "Daar kan ik van genieten, maar ook veel van leren."

Labyad bleef in de eerste helft van het duel met Heracles ver verwijderd van het beste spel dat Neres bij Ajax heeft laten zien. "Ik had te vaak balverlies", erkent hij. "Ook dat is ritme."

Labyad baalde ook dat Daley Blind het spel steeds over de linkerflank opende. Waarom gaat die bal steeds naar Quincy Promes en niet naar rechts richting mij, vroeg hij in de rust aan zijn ploeggenoot.

Blind besefte kennelijk dat Labyad een punt had. Want toen de bal in de 56e minuut goed voor zijn linkerbeen lang, koos hij voor een lange trap op Labyad. De timing van de buitenspeler van Marokkaanse afkomst was goed. Puntertje, goal, 2-0.

Tegen Lille moet Labyad het stellen zonder de passes van Blind, die net als Joël Veltman een schorsing moet uitzitten. Perr Schuurs zal wel beginnen en Lisandro Martínez of Edson Álvarez moet Blind vervangen.

"We hebben een brede selectie", zegt Labyad. "Als het goed gaat, dan heeft de trainer weinig aanleiding om dingen te veranderen. Maar als je een kans krijgt, dan moet je die grijpen."

Meer nieuws uit Ajax