Recensie: Mosterzaadje Wijdenes overtuigt met tempo

Peter Manshanden
Wijdenes

Overuigend spel, een grote rol voor de muziek en een handig gebruik van allerlei attributen. Daarmee weet toneelvereniging ’t Mosterdzaadje met het stuk ’Per(r)ongeluk’ de kijkers vlot te verleiden om te blijven kijken en luisteren.

Op een braakliggend terrein achter het station, bekend als perron 13, leeft een groep daklozen. Achiel (Cees Tol), zijn blinde broer Ronny (Alwin Ham), Rita (Annette Wammes), Vannessa (Nicole Bruin) alsmede de hoogzwangere Suzy (Evelien Tol). Het terrein is in dit stuk de leidraad voor heel wat verwikkelingen tussen de personages.

Het decor is zoals altijd weer subliem. Voor de begrijpelijkheid moest er flink aan dit in het Vlaams geschreven stuk geschaafd worden en dat is goed gelukt.

Plat

Bij opkomst is er nog geen woord gezegd, maar zodra Cees Tol verschijnt, gaat de zaal al plat. Als hij dan gevolgd wordt door Alwin Ham gebeurt hetzelfde en het blijft de hel avond zo. De ene lachsalvo na de andere volgt.

De tekst wordt uitstekend beheerst, dus het tempo zit er lekker in. Er is erg veel wisseling in belichten, waarvan ik de functie niet geheel mee krijg. Ook is er veel muziek. Erg veel. Die soms wat hindert en de tekst overschreeuwt. Maar ook op momenten waar dat niet zo is, is het gebruik niet nodig.

Zo wordt een prachtige intieme scene tussen Frederik en Suzy ondersteund met een romantisch muziekje zonder enige toegevoegde waard. Het spel overtuigd voldoende om de essentie over het voetlicht te krijgen.

Stokgebruik

De prestatie van alle spelers, ook Jan Huisman en Lida Bruin is prima. Het overtuigt eigenlijk op alle fronten, hoewel de fysieke uitstraling en beweging van Rita niet overeenkomt met haar stokgebruik.

Heel grappig is dan weer dat allerlei attributen in een scene her en der uit het publiek aangereikt worden, wat de chaos in de desbetreffende scene weer wel versterkt. Kortom het is gewoon een avondje schateren bij `t Mosterdzaadje.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen