Keeper Swolfs moet bij Telstar zijn plek afstaan aan Van der Maaten

Sven van der Maaten weet zich voor de tweede keer geklopt door Pedro Marques.
© Foto Orange Pictures/Hans van der Valk
Dordrecht

Op voorhand had Telstar-trainer Andries Jonker al gewaarschuwd. Dordrecht uit zou geen gemakkelijke wedstrijd worden. Hij kreeg gelijk, maar stapte vrijdagavond met 2-3 wel als winnende trainer van het veld.

De eerste vijftien competitiewedstrijden van het seizoen stond Anthony Swolfs onder de lat bij Telstar. Vrijdagavond bleek hij gepasseerd en mocht hij plaatsnemen op de bank. Ten opzichte van het duel van afgelopen zondag tegen Go Ahead Eagles (0-2 verlies) werden ook Anass Najah en Ilias Bronkhorst uit de ploeg gelaten. Senne Lynen en Elayis Tavsan keerden terug in de basis. Voor keeper Sven van der Maaten was het de eerste officiële start van het seizoen.

In het seizoen 2018-2019 mocht de 25-jarige Van der Maaten vijf keer in de basis beginnen. Hij moest Wesley Zonneveld, dit seizoen actief bij tweededivisionist Scheveningen, voor zich dulden. Voor Zonneveld was er geen nieuw contract bij Telstar. Van der Maaten bleef wel en kreeg de 21-jarige Belg Swolfs als nieuwe concurrent. Hij verloor de strijd en zat als wisselkeeper in vijftien competitieduels en een bekerwedstrijd op de bank.

Donderdag werd in het afsluitende trainingspartijtje al duidelijk dat er een verandering op handen was. Trainer Andries Jonker gaf aan dat keepers vaak langer krediet hebben dan veldspelers. ,,Je gaat keepers ook niet om de twee duels laten wisselen.” Maar na overleg met keeperstrainer Cor Varkevisser werd besloten tot de switch. Enkele foutjes van Swolfs in de laatste duels waren doorslaggevend. Zo liep hij tegen Eagles met de bal in de hand zijn strafschopgebied uit. Een voetbalblooper was een feit. Indirect was hij daarmee ook verantwoordelijk voor de tweede tegentreffer.

Van der Maaten incasseerde vrijdag twee treffers. In beide gevallen werd hij vanaf elf meter geklopt door Pedro Marques. De Haarlemse scheidsrechter Robin Gansner had de bal op de stip gelegd na lichtte overtredingen van Frank Korpershoek en Van der Maaten zelf. Marques poetste daarmee een 0-2 achterstand van zijn ploeg weg.

Na iets meer dan een uur spelen zorgde Kharchouch, met zijn tiende treffer van het seizoen, dat de winst toch naar Telstar ging. Al hadden de Velsenaren geluk dat een kopbal van Lewis Montsma via de lat wel achter Van der Maaten eindigde, maar niet over de lijn kwam.

Telstar: Van der Maaten; Berenstein, Benamar, Korpershoek, Pattynama (80. El Yaakoubi); Lynen, Gilmour, McGuane (60. Najah), Van Doorm; Tavsan (83. Plet) en Kharchouch.

Dordrecht: Stoskovic; Ormonde Ottewill, De Abreu, Lewis; Montsma, Smith (82. Kok), Wehrmann, Schuurman (25. Schalekamo); Hogesteger (60. Amadin), Marques en Achabar.

Meer nieuws uit Telstar