Ironman ontziet binnenstad Hoorn; in 2020 totaal 4000 deelnemers

Jeugdige trots in 2019. Ook dit jaar is er een Ironkids race.
© Foto Westfriesland Events
Hoorn

De organisatie achter de Ironman Triatlon in West- Friesland verwacht voor de tweede editie van dit evenement, 26 tot en met 28 juni 2020, in totaal 4000 deelnemers.

De eerste editie, in juli dit jaar, was met een totaal van 1200 deelnemers een goede ’leerschool’. West-Friesland Events, die na- mens de zeven West-Friese gemeenten opdrachtgever is van organisator Extra Leisure, heeft veel geleerd van wat toen goed en minder goed ging. Dat bleek vrijdag tijdens een presentatie in Hoorn.

Westfriesland Events, die namens de West-Friese gemeenten de komende drie jaar verantwoordelijk is voor een goed verloop van de Ironman Westfriesland triatlon, is hierbij ook afhankelijk van het draagvlak onder bewoners en ondernemers. Het heeft naar aanleiding van kritiek op de eerste editie (’Hoorn, stad van de dranghekken’) veel veranderd in de inrichting van het parcours.

Tijdens een presentatie in Oranje Buiten, waarbij ook gedeputeerde Jack van der Hoek aanwezig was, zei bestuurslid Cees Degeling van Westfriesland Events dat het niet verstandig was om het fietsparcours dwars door Hoorn te laten lopen. ,,Mensen konden een aantal uren de stad niet in.’’

Deelnemers aan de 5150 triatlon in 2019 komen aan bij de Westerdijk. De wisselzone was toen op de Vale Hen. In 2020 gaan de zwemmers via de haven naar het Julianapark.
© Foto Peter van Aalst

De zwemmers beginnen volgend jaar niet bij schouwburg Het Park, maar in de haven. Ze zwemmen via het Kleine Gat naar het Markermeer en komen uit bij het Julianapark. De wisselzone komt dan ook niet meer op de Vale Hen, maar op het terrein van Hollandia. De fietsers kunnen van daaruit direct de dijk op, om via een route door Koggenland, Opmeer, Medemblik, Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland terug naar Hoorn te rijden. Hoe het fietsparcours in de regio precies zal lopen is nog niet bekend. De aanvragen voor vergunningen hier lopen nog.

De lopers finishen niet op de Roode Steen. Ze lopen er wel overheen - er is dan een beachvolleybaltoernooi gaande - maar de start en finish is bij de Oude Doelenkade.

De Ironman 70.3 (halve triatlon: 1900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen) in Hoorn is al volgeboekt. Net als de hotelkamers in Hoorn dat weekend. Er doen 2300 deelnemers aan mee, van wie 40 procent uit het buitenland (46 verschillende landen).

Verder is er opnieuw een 5150 triatlon (Olympische afstand: 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen), de 4184 sprint triathlon, een Ironkids race en een nightrun.

Meer nieuws uit West-Friesland