Virtuele gids in nieuwe app vertelt toeristen over West-Fries VOC-verleden

Ook bij de Oosterpoort weet de gids van alles te vertellen.
© Foto HMC / Eric Molenaar
Hoorn

Voor de Oosterpoort ploft uit het niets op het scherm van de mobiele telefoon een zwierig mannetje uit de tijd van de VOC tevoorschijn. Met brede gebaren begint hij een heel verhaal over de achtergronden van deze bezienswaardigheid. Het is de virtuele gids van de Golden Age Tour-app, die de West-Friese gemeenten begin volgend jaar bij het begin van het nieuwe toeristische seizoen gaan lanceren.

2019 mag dan zijn uitgeroepen tot het Jaar van de Gouden Eeuw, die periode blijft natuurlijk ook daarna kenmerkend voor de geschiedenis van in elk geval Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. Met de nieuwe app krijgt het beleven van de Gouden Eeuw in de regio letterlijk een nieuwe dimensie.

De gids....
© Foto Gamedia

Tijdens een tocht langs historische plekken, zoals de Hoofdtoren, de Westerkerk en kasteel Radboud, vertelt de virtuele gids van alles en nog wat, waaronder levendige verhalen over beroemde personen. De app zal het soms zelfs mogelijk maken, dwars door muren te kijken.

Digitale laag

De software maakt gebruik van augmented reality, wat er op neerkomt dat er een digitale laag met nieuwe informatie over de werkelijkheid wordt gelegd. Zo gaan deuren open die normaal gesloten blijven.

De makers, Dittmar Tukker van Gamedia en Tino Kerdijk van Druktemaker Media, hebben grote plannen. Ze willen het ook mogelijk maken niet toegankelijke ruimtes te ’bezoeken’, bij voorbeeld rondkijken in de Librije in Enkhuizen terwijl die dicht is.

Verder willen ze spelletjes inbouwen, zodat ook kinderen de lol van zo’n toeristische wandeling inzien. Ze kunnen ook zee- en veldslagen laten ’zien’. Er lijkt geen grens aan de mogelijkheden.

Toekomstmuziek: via de app op bezoek in een virtuele VOC-wereld.
© Foto Gamedia

De West-Friese gemeenten hebben de app samen met de provincie Noord-Holland laten ontwikkelen. Er is 50.000 euro in geïnvesteerd. Verwacht wordt dat de app in basis ook interessant is voor andere (VOC-)gemeenten, als basis voor hun eigen verhalen en uitbreidingen. Maar het begint allemaal in West-Friesland, voorjaar 2020.

De app wordt een aanvulling op het al bestaande boekje Kom en beleef de Gouden Eeuw, waarin onder meer 35 ’historische iconen’ worden beschreven in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

Gedeputeerde Jack van der Hoek, die vrijdag een werkbezoek aan Hoorn bracht, toonde zich onder de indruk.

www.thegoldenagetour.com

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen